latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:15 | Аутор: СРНА

Правосудне институције треба да смање ангажман радника

Министарство правде Републике Српске упутило је препоруке свим правосудним институцијама Српске, осим Уставног суда, да размотре могућност смањења обима рада и ангажмана радника због заштите грађана и запослених, смањења ширења заразе вирусом корона и даљег функционисања правосуђа.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Руководиоцима Врховног суда Републике Српске, Републичког јавног тужилаштва и његовог Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, Вишег привредног суда, окружних судова, окружних јавних тужилаштава, окружних привредних судова, основних судова и Судске полиције наређено је да морају да се придржавају одлука и упутстава кризних штабова у Српској.

- Потребно је редуковати број запослених који долазе на посао да би број контаката између њих, као и са странкама био смањен на најмању могућу мјеру. Уколико је могуће, треба организовати рад од куће, те у скраћеном радном времену, водећи рачуна да буде обезбијеђен несметан процес рада - наведено је у препорукама које је потписао министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

Руководиоци правосудних институција у којима се процес рада обавља уз свакодневну непосредну комуникацију са странкама задужени су да организују процес рада како би долазак странака у правосудне институције био смањен на најмању могућу мјеру.

Препоручено је и да пријем и отпрема писмена обавезно обавља путем поште, а не непосредним пријемом од странака или непосредном доставом странкама.

Руководиоцима правосудних институција је наређено да размотре могућност отказивања заказаних рочишта и незаказивања нових, осим оних за која је законом прописано да су хитна или неодложна.

У препорукама је наведено да треба обуставити посјете лицима у притвору, а да она којим је изречена затворска казна у прекршајном поступку не буду упућивана на издржавање казне у казнено-поправне установе.

У правосудним институцијама, како је наведено у сету препорука, треба извршити дезинфекцију просторија, обезбиједити дезинфекциона средства и предузети мјере у складу са наредбама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.