latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:02 | Аутор: СРНА

Кина уводи викенд од 2,5 дана ради подстицања потрошње

У Кини ће викенд бити продужен на 2,5 дана пошто су три провинције и град најавили планове за примјену флексибилнијег радног распореда да би се подстакла потрошња након Ковида-19, јавља данас Кинески међународни радио.

Овај потез је услиједио због економског пада изазваног избијањем епидемије вируса корона широм земље.

Власти источне кинеске провинције Ђијангси предводе ову акцију и планирају да почну са продуженим викендом од априла како би охрабриле више запослених да троше током 2,5 дана одмора.

Продужени викенд није једина мјера коју је предузела ова кинеска провинција. Међу осталима су продаја карата за неке туристичке локације у пола цијене, као и понуда путних ваучера запосленима, наводи се у званичном документу локалних власти.

Викенд од 2,5 дана флексибилнији је од дугих празника и омогућава запосленима да одлазе на краћи одмор, што може да подстакне туристичку потрошњу у околним областима и да подстакне локалну економију, рекао је званичник Ђијангсија.

Власти источне кинеске провинције Џеђијанг и града Лонгнан на сјеверозападу кинеске провинције Гансу такође планирају увођење продуженог викенда од 2,5 дана.

О овим мјерама се доста коментарише на интернету посљедњих дана.

Многи грађани подржавају одлуке локалних власти и наводе да би тако нешто требало да буде спроведено на територији цијеле Кине. Други изражавају сумњу да нека мала и средња предузећа неће спроводити ову иницијативу због страха да не остану без дијела профита.

Према подацима које је објавила Кинеска туристичка академија, очекује се да ће се број путовања домаћих туриста смањити у првом кварталу за 56 одсто, а у цијелој години за 15,5 одсто.

Укупан приход од домаћих туриста ће бити мањи за 69 одсто у прва три мјесеца, односно за 20,6 одсто у 2020. години.

Очекује се и да ће се укупан број туристичких путовања смањити за 932 милиона у односу на претходну годину, а да ће приходи од туризма бити мањи за 1,18 билиона јуана /око 16,7 милијарди америчких долара/.