latinica  ћирилица
25/03/2020 |  20:15 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Кинески стручњаци: Добре мјере Владе Србије против вируса корона

Кинески стручњаци који су дошли у Србију да помогну у борби против вируса наводе да су мјере које спроводи Влада Србије добре, интензивне и активне, те да је битно масовно тестирање и изолација.
Александар Вучић (фото:buducnostsrbije/instagram) -
Александар Вучић (фото:buducnostsrbije/instagram)

Пенг Зикијанг рекао је вечерас за РТС да су веома добре мјере затварање граница, увођење полицијског часа, као и ванредног стања, те контрола кретања и смањење саобраћаја.

Он је навео да масовније не значи буквално тестирање свих људи, већ оних који су дошли из иностранства и оних који су били у контакту са зараженима.

- Циљ је најраније откривање потенцијално заражених - рекао је Пенг.

Лин Бинглијанг истиче да вирус корона може да се излијечи, те додао да је у Кини лијечен са четири врсте лијека, од којих два постоје у Србији и већ се користе.

Он је оцијенио да је за сада број респиратора у Србији сасвим довољан, имајући у виду кинеско искуство.

- Веома је битно да медицински радници науче како да се самозаштите. Морамо активно да се суочимо са овим вирусом и побиједићемо - нагласио је он.

Он је рекао да се током три до четири седмице повећава број обољелих, те да је због тога важно масовно тестирање и проналажење потенцијално заражених и мјере изолације, ради спречавања ширења заразе.