latinica  ћирилица
25/03/2020 |  21:49 ⇒ 26/03/2020 | 07:28 | Аутор: РТРС

Специјал: Оправдане оштрије мјере контроле лица у изолацији (ВИДЕО)

Оштрије мјере контроле лица у изолацији и знатно већи обухват тестираних су потпуно оправдане, истакли су у нашем Специјалу начелница Клинике за инфективне болести УКЦ-а Антонија Верхаз и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.
Емисија Специјал - Фото: РТРС
Емисија СпецијалФото: РТРС

Лукач је потврдио и да су за шесторо лица која су прекршила мјере изолације поднесени изјештаји тужилаштвима.

Демантовао је информације о потпуној блокади Бањалуке која би наводно подразумијевала да продавнице и апотеке раде само један дан у седмици.

- Све оно што могу да закаче на порталима и мрежама, а што нису чули од званичних институција попут Републичког штаба највероватније није истина и да неко покушава да шити лаж или, у овом случају, шалу јер је поменут први април, а рано су почели да се шале и на тај начин - нагласио је Лукач.

Докторка Верхаз посебно значајним сматра савјете које наши љекари свакодневно добијају од српско-кинеских тимова из Београда.

- То су информације о организацији. Наше колеге често имају конференције о случају. Кад имају тежак случај па да се виде друга мишљења и да се размјене приједлози лијечења - истакла је она.

Верхаз је изјавила је да је на клиници тренутно 31 пацијент заражен вирусом корона, од којих је десетак са тешком клиничком сликом, а један на респиратору.

Она је навела да број хоспитализованих варира свакодневно, јер се неки отпуштају, а нови се примају.

Верхаз је напоменула да ово није прва епидемија са којом се сусреће Клиника и подсјетила на пандемију 2009. године, а послије тога још неке, те нагласила да се у таквим ситуацијама праве планови о даљем функционисању.

Нагласила је да је веома значајна епидемиолошка мјера о забрани кретања лица у изолацији.

Циљ је - боље спријечити, него лијечити - истакла је Верхаз.

За најављену мјеру великог опсега тестирања, које је већ уведено у Србији, Верхаз је рекла да је добра јер се тестирањем маркирају и издвајају лица која шире вирус, а која имају благу клиничку форму или немају симтоме.

Она је додала да ће за то бити набављени посебни апарати који омогућавају да се на дневном нивоу обради много узроака, око 200, што је одлично.

О трајању тестирања, Верхаз је рекла да је то је модерна, скупа, софистицирана метода, да се претежно ради у групама и микробиолозима је потребно седам до осам сати.