latinica  ћирилица
26/03/2020 |  11:15 | Аутор: СРНА

Дом здравља у Дрвару нема заштитну опрему

Дом здравља у Дрвару нема заштитну опрему за преглед пацијената, а владе Ливањског кантона и Федерације БиХ нису обезбиједиле средства за њену набавку, рекла је директорка ове здравствене установе Јасна Тица.
Дом здравља Дрвар - Фото: РТРС
Дом здравља ДрварФото: РТРС

- Очајни смо, немамо заштитну опрему да прегледамо пацијенте. На сву срећу, у Дрвару нема заражених вирусом корона, али не дај Боже да буде један случај заразе у условима у каквим ми радимо, доћи ће до појаве вируса корона међу запосленима у Дом здравља, тада неће имати ко да прегледа становништво Дрвара и Босанског Грахова - рекла је Тица.

Она је навела да Дом здравља ради са минималним бројем медицинских сестара и доктора.

- Бесплатно ће нам сашити заштитне маске Фирма Јумко' али ми и даље немамо заштитних одијела, тестова и опреме - каже Тица.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да су Дрварчани из дијаспоре покренули акцију прикупљања новчаних средства за помоћ дрварском Дому здравља.

- Богу хвала још нема заражених виросом корона у Дрвару, али страхујемо од заразе. Становништво Дрвара је у највећем броју старија популација која је највише у опасности - истакла је Рунићева.

Министарка здравља, рада, социјалне заштите и избјеглих у Ливањском кантону Василија Броћета није одговарала на позиве новинара Срне.

Давор Клечина, жупник Жупе Светог Јосипа у Дрвару и управитељ жупа у Босанском Грахову, Петровцу, Кључу, у саопштењу је поставио питање властима Ливањског кантона да ли Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово припадају овом кантону и у епидемији вируса корона или само код експлоатације шума?