latinica  ћирилица
26/03/2020 |  13:05 | Аутор: СРНА

Капетан Драган од 28. марта коначно слободан

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је писмо Драгану Васиљковићу познатом као Капетан Драган, исказавши задовољство што ће он у суботу, 28. марта, након 14 година прогона и неправедног боравка у затворима у Аустралији и Хрватској, поново бити слободан човјек.
Капетан Драган  (Фото: FAH) -
Капетан Драган (Фото: FAH)

 Линта је у писму Васиљковићу констатовао да је кључни разлог његовог дугогодишњег робијања чињеница да је током рата на подручју данашње Хрватске активно учествовао у одбрани права и слободе крајишких Срба и да се са својим саборцима часно, поштено и поносно борио против усташког режима Фрање Туђмана.

- Због тога сте ушли у историју српског народа као истински патриота и стварни херој без мрље у свом војном дјеловању. Сви, који су вас познавали током рата, добро знају да сте поштовали Женевске конвенције и ратно право, као и да сте посебно водили рачуна да се према заробљеницима поступа на достојан начин у складу са српском војничком традицијом - невео је Линта.

Он је посебно истакао да је Васиљковић показао огромну вољу и упорност да у судском поступку у Хрватској докаже истину о свом ратном путу и своју невиност јер је заиста невин, саопштено је из Савета Срба у региону.

- Нажалост, нисте успјели у томе искључиво због чињенице јер хрватско правосуђе није професионално и независно. У питању је етнички мотивисано правосуђе које има задатак да оправда бесмислену и бруталну лаж да су Србија, ЈНА и крајишки Срби, тобоже, били агресори и злочиначка страна, а Хрвати, тобоже, жртве који су водили ослободилачки рат - рекао је Линта.

Линта је нагласио да бројне чињенице недвосмислено показују да је главни кривац за рат био усташки режим Туђмана чији је циљ био убијање и масовно протјеривање крајишких Срба са њихових вјековних огњишта и стварање етнички чисте хрватске државе.

- Сваком разумном човјеку је јасно да сте осуђени у класичном монтираном политичком процесу на основу лажних доказа  само зато јер сте били један од симбола отпора крајишких Срба хрватским злочиначким паравојним формацијама - рекао је Линта.

Он је нагласио да Васиљковићу у монтираном судском процесу нису доказали ниједну тачку из оптужнице, те да је Капетан Драган једини затвореник у Хрватској који је остао у затвору до посљедњег дана, и то у незаконитој изолацији.

- Трагична је чињеница да у хрватским затворима и даље труне велики број часних српских патриота само зато што су Срби. Била ми је част што сам посјетио вас и генерала Борислава Ђукића у сплитском затвору `Билице` марта 2016. године - навео је Линта у писму Васиљковићу.