latinica  ћирилица
26/03/2020 |  16:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Неистините оптужбе Подгорице о конфисковању респиратора

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да нису тачне оптужбе Црне Горе да је Србија на граници конфисковала три од пет респиратора које је наручила та земља.

Дачић је рекао да су Србија и њен Фонд за здравствено осигурање по легалној процедури и уговору купили респираторе од фирме "Медикал иновејшн" и ни у једном моменту нису били обавијештени о било каквом комерцијалном уговору фирме "Гетинг" са Црном Гором, јер српски Фонд није са том фирмом ни склапао било какав уговор.

- Србија никад није дипломатским путем ни обавијештена од Црне Горе о овом питању. Зато у потпуности одбацујемо неистините оптужбе из Црне Горе. Србија никад ништа никоме није отимала, нити конфисковала - истакао је Дачић.

Он је рекао да овакве неистине и оптужбе из Црне Горе у овако тешким тренуцима када сви воде борбу против опаког вируса не доприносе тој борби и односима између двије државе и народа, преноси Тањуг.

Управа царина Србије саопштила је, раније данас, да није тачно да су респиратори намијењени Црној Гори заустављени на граници са Србијом.

- Наглашавамо да ни на један од два прелаза ка Црној Гори која тренутно функционишу /Гостун и Шпиљани/ није пристигао ниједан респиратор. Желимо да истакнемо и то да се и у овим околностима промет робе са Црном Гором одвија несметано - наведено је у саопштењу Управе царина.

Директор црногорског Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић раније данас је оптужио Србију да је, како каже, конфисковала на граници три од пет респиратора које је наручила Црна Гора.