latinica  ћирилица
26/03/2020 |  17:13 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Радончић: Усвојена одлука о отварању фонда међународне помоћи

Предсједавајући Координационог тијела БиХ за заштиту и спасавање Фахрудин Радончић рекао је данас да је донесена одлука о отварању фонда међународне помоћи за заштиту и спасавање, с циљем омогућавања свих хуманитарних помоћи у БиХ.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

- Одлука о тражењу фонда међународне помоћи за заштиту и спасавање дио је уобичајених процедура. Ово се радило када су биле и поплаве 2014. године. Ријеч је о процедурама које БиХ мора да има - рекао је Радончић данас у Сарајеву након сједнице Координационог тијела.

Он је навео да ће одлука бити упућена Савјету министара.

На данашњој сједници усвојен је и закључак да општине, кантони, ентитети и Брчко дистрикт користе цивилне ресурсе у борби против пандемије изазване вирусом корона, те да се суздрже од захтјева према ресурсима Оружаних снага БиХ.

Он је рекао да ће затражити и да припадницима Оружаних снага који су на задатку буде омогућено двадесетчетворочасовно кретање.

Радончић, који је и министар безбједности у Савјету министара, поручио је да су у вријеме пандемије љекари и болнице на највећем испиту.

Он је напоменуо да је са министром транспорта и комуникација у Савјету министара Војином Митровићем уложио велике напоре да би биле избјегнуте гужве на граничним прелазима из БиХ према Хрватској и обрнуто.

- Имали смо ситуацију да су камиони са робом по три и више дана чекали на граници. Сада се превоз много брже одвија. Договарамо да буду укинути сви гранични прелази преко којих се не врши транспорт робе. Грађани свакако преко тих прелаза не могу да пролазе - навео је Радончић.

Радончић је поручио да цијени све напоре које су учинили ентитетски кризни штабови.