latinica  ћирилица
26/03/2020 |  19:18 | Аутор: СРНА

Ајдиновић: Издато 17.680 рјешења о изолацији

На граничним прелазима у Федерацији БиХ 86 федералних инспектора издало је 17.680 рјешења о четрнаестодневној изолацији, саопштио је данас директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

Ајдиновић је навео да је од недјеље, 15. марта, по доношењу одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, Федерална управа за инспекцијске послове распоредила инспекторе из свих 10 инспектората на граничне прелазе, гдје тренутно 86 федералних инспектора у три смјене врше двадесетчетворочасовну санитарну контролу путника при уласку у ФБиХ.

Из Федералне управе је саопштено да су, осим граничног прелаза Међународни аеродром Сарајево, термалне камере постављене и на прелазима Изачић, Бијача, Орашје и Каменско.

- Надзорима и мјерама је, према до сад доступним подацима, обухваћено и укупно 1.829 лица - држављана БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза у ФБиХ, те су подаци - спискови са именима, презименима и адресама лица благовремено достављени Инспекторату Српске на даље поступање и спровођење мјера изолације. Исто вриједи и за 164 лица - држављана БиХ са пребивалиштем у Брчком, за које су подаци достављени Инспекторату дистрикта - наводи се у саопштењу.

Кантонални полицијски органи свакодневно контролишу лица којима су федерални санитарни инспектори издали рјешења о стављању под здравствени надзор/обавезној изолацији, те су Федералној управи за инспекцијске послове до сада достављене укупно 242 збирне службене забиљешке о непоштивању изречених мјера на име већег броја лица, а против 58 лица биће покренути прекршајни поступци.

- Данас истичу мјере изолације за 130 рјешења која су издали федерални инспектори, те 92 рјешења издатих од кантоналних санитарних инспектора на граничном прелазу аеродром Тузла, чиме за укупно 662 лица престаје период обавезне изолације у трајању од 14 дана - објаснио је Ајдиновић.

У вези са контролом формирања и кретања цијена у ФБиХ, Ајдиновић је рекао да је дежурни тим федералног тржишног инспектората у протеклом периоду по пријавама грађана извршио 81 редовну и 86 контролних инспекцијских надзора у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих су изречена 75 прекршајна налога од 160.450 КМ.

- Код 86 субјеката надзора нису утврђене неправилности у пословању, односно, утврђено је да пријаве грађана нису биле утемељене - истакао је Ајдиновић.

Он је изразио захвалност инспекторима који улажу максималне напоре 24 часа дневно на првој линији одбране против ширења пандемије у ФБиХ.

Ајдиновић је захвалио и кантоналним полицијским и инспекцијским органима, Граничној полицији БиХ, Федералној управи цивилне заштите и другим органима и институцијама са којима Федерална управа за инспекцијске послове блиско сарађује на сузбијању ширења пандемије и заштити здравља становништва БиХ.