latinica  ћирилица
26/03/2020 |  20:13 ⇒ 27/03/2020 | 08:14 | Аутор: СРНА

У функцији шаторски карантин у Броду

У Броду је од вечерас у Змај Јовиној улици у функцији шаторски карантин у који ће полиција спроводити сва лица која улазе у ову општину на граничном прелазу, након контроле санитарног инспектора и узимања података, потврдио је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Илија Јовичић.
Брод - шаторски карантин - Фото: СРНА
Брод - шаторски карантинФото: СРНА

Јовичић је на свом Фејсбук профилу навео да су данас до 16.00 часова у Броду у кућној изолацији 222 лица, те да је за 29 особа истекао рок обавезне изолације.

У вези са поступањем са лицима у шаторском карантину, Јовичић је прецизирао да љекар узима брис од сваког, контролише температуру и друго, попуњава обрасце и електронски упућује на потребне адресе.

- Лица из Федерације БиХ се под пратњом спроводе до границе са ФБиХ и упућују у матичне општине, просљеђујући и податке, и то сваки дан у 13.00 часова. Лица из ФБиХ са температуром и симптомима вируса одмах се упућују у болницу у Добој на даље поступање - навео је Јовичић.

Он је рекао да се лица из Републике Српске смјештају у шаторе у централном карантину у Броду гдје чекају налаз бриса, односно резултате тестирања.

- По добијеним налазима, максимално 24 часа од уласка у карантин, у зависности од резултата теста поступак је сљедећи: лица за која је утврђено присуство вируса корона превозе се Бањалуку у карантин, односно лијечење. Лица за која је утврђено да немају нови вирус упућују се у општинске карантине, свако у своју општину - навео је Јовичић.

Према његовим ријечима, као најповољнија локација за смјештај лица која су из Брода одређена је Тениска дворана у Дому спортова, посебан улаз из рукометног игралишта.

- Брођани у карантину остају 14 дана након чега ће уз љекарско увјерење моћи да га напусте и иду кући уколико љекарски налаз буде негативан - појашњава Јовичић.

Он је позвао становнике Брода да остану код куће и да о мјерама које се спроводе обавијесте пријатеље, родбину и познанике који планирају долазак преко граничног прелаза у Броду.