latinica  ћирилица
26/03/2020 |  22:17 ⇒ 22:25 | Аутор: Index.hr

Италија одбацује предложени одговор ЕУ на вирус корона

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је у четвртак да је на самиту лидера ЕУ одбацио предложене мјере у борби против економске кризе узроковане пандемијом Ковида-19.

У саопштењу Контеове канцеларије, које је објављено док је видео-конференција лидера земаља ЕУ још трајала, Конте је навео да су предлози недовољно храбри и дао је Унији десет дана да донесе одговарајућа рјешења.

Конте није открио шта ће Италија урадити ако Европа не успије постићи договор. Шпански премијер Педро Санчез сложио се с предложеним роком, саопштено је из Контеове канцеларије.

У говору у италијанском Сенату прије самита ЕУ Конте је позвао на покретање европских "обвезница за опоравак" за финансирање "храброг одговора" на епидемију која се проширила свијетом.

- Европа ће се с овим шоком моћи суочити само изванредним и изнимним мјерама - рекао је италијански премијер посланицима и додао да ће Европу погодити "тешка и озбиљна" рецесија.

Девет земаља, укључујући Италију, Француску и Шпанију, позвало је на стварање својеврсног инструмента заједничког дуга, али су се томе успротивиле Њемачка, Холандија, Аустрија и Финска.

Конте је рекао да би свака земља и даље остала одговорна за свој јавни дуг и тако покушао сузбити отпор према инструменту заједничког дуга.

- Морамо реаговати иновативним финансијским инструментима - додаје се у саопштењу канцеларије италијанског премијера.

У Италији је од вируса корона преминуло више људи него у било којој другој земљи. За нешто више од мјесец дана преминуло је 8.215 људи.

Министар привреде Роберто Гуалтијери рекао је посланицима у италијанском парламенту ове седмице да очекује пад италијанског БДП-а у првој половини ове године.

Извор из Владе открио је за Ројтерс да би италијански БДП могао пасти за више од три одсто у 2020. години

Друга предвиђања још су песимистичнија. Из Голдман Сачса очекују да ће трећа највећа економија еврозоне ове године пасти за 11,6 одсто.

Предсједник Еуропског савјета Шарл Мишел позвао је на нови Маршалов план, назван по америчком пакету помоћи којим је започео опоравак западне Европе након Другог свјетског рата.

- Италији је очајнички потребна снажна порука, али кризи се не назире крај и требамо уштедјети енергије за касније - рекао је европски дипломата.