latinica  ћирилица
27/03/2020 |  07:21 ⇒ 07:28 | Аутор: РТРС

Онлајн приказивање представе "Четрнаеста"

Народно позориште Републике Српске омогућиће вечерас онлајн приказивање снимка представе "Четрнаеста", аутора, драматурга представе и редитеља Ане Ђорђевић, поводом обиљежавања Свјетског дана позоришта.
Народно позориште Републике Српске -
Народно позориште Републике Српске

Представа ће, у складу са ванредним мјерама проглашеним због сузбијања ширења вируса корона, бити онлајн приказана у 20.00 часова, саопштено је из Народног позоришта Српске.

Снимак представе биће емитован на "Јутјуб" каналу Народног позоришта, са линковима на службеној "Фејсбук" страници и "Твитер" налогу ове позоришне куће.

Из Народног позоришта Српске су навели да Свјетски дан позоришта 27. марта прослављају театарске куће широм планете од 1962. године, те да Међународни позоришни институт организује обиљежавање овог важног празника на датум када је отворен Театар нација у Паризу.

Сваке године на овај дан позоришта у свијету, национални центри Међународног позоришног института и цјелокупна интернационална театарска заједница организују разне активности, од којих је најважнија традиционална међународна порука, коју на позив Института пише позоришна личност свјетског угледа.

- Свјетски дан позоришта прилика је за позоришне ствараоце да подсјете јавност на снагу сценских умјетности, и стваралаштва које произилази из колективног креативног чина - истичу из Народног позоришта Српске.

Традиционалну поруку за Свјетски дан позоришта ове године написао је драмски писац Шахид Надим из Пакистана, у којој је поручио да позориште има своју улогу, племениту улогу, да испуни човјечанство енергијом и покрене га да се издигне из власти тог пада у амбис.

- Оно може да уздигне позорницу, простор за извођење у нешто свето - написао је пакистански драмски писац.