latinica  ћирилица
27/03/2020 |  14:51 | Аутор: СРНА

Шамац: У карантину на граничном прелазу 17 лица

На подручју Шамца до данас нема регистрованих случајева обољелих од вируса корона, под надзором је 140 лица, а у карантин на граничном прелазу на подручју ове општине смјештено је 17 лица.
Карантински простор за смјештај лица која улазе у Републику Српску, Шамац - Фото: СРНА
Карантински простор за смјештај лица која улазе у Републику Српску, ШамацФото: СРНА

Током претходна 24 часа под надзор су стављена три лица, а укупно са данашњим даном из здравственог надзора изашло је 25 лица, саопштио је општински Штаб за ванредне ситуације након данашње сједнице.

Од лица у карантину на граничном прелазу осам је са територије Републике Српске, а девет лица са територије Федерације БиХ.

У оквиру карантина тестирано је седам лица, од којих је једно са подручја општине Шамац. Резултати тестирања се очекују у току дана.

На сједници Штаба констатовано је да је у претходна 24 часа комунална полиција извршила 57 контрола поступања по издатим рјешењима о строгој изолацији и стављању под здравствени надзор, а сва контролисана лица су затечена на својим кућним адресама.

У саопштењу се додаје да се сходно препорукама Института за јавно здравство Републике Српске употреба заштитних маски препоручује особама које имају неке од симптома респираторне инфекције и особама које брину о тим лицима.

Остали грађани могу ношењем маски или на други начин /шал, марама и слично/, обезбиједити превентивну заштиту себе и лица са којим долазе у контакт, напомиње се у саопштењу.

Општински Штаб за ванредне ситуације констатовао је да је 20. марта предсједницима савјета мјесних заједница подијељена одређена количина заштитних маски за ургентне потребе.

- У наредном периоду Штаб ће сагледати могућности за подјелу додатних количина маски, скрећући пажњу на рационално кориштење с обзиром на неизвјесност трајања пандемије - навели су из Штаба.

У саопштењу се истиче да је општина Шамац једна од ријетких локалних заједница у Републици Српској која је у складу са могућностима подијелила маске како становништву са подручја општине тако и сусједним општинама, а и Републички штаб за ванредне ситуације изузео је одређену количину заштитних маски за своје потребе.

У складу са наредбом о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској, препоручено је да се за спровођење мјера превентивне дезинфекције код правних лица, предузетника и физичких лица која обављају пословну дјелатност из реда запослених радника задужи лице које ће руковати са дезинфекционим средством намијењеним за дезинфекцију руку лицима која улазе у пословне објекте