latinica  ћирилица
27/03/2020 |  19:06 | Аутор: sputniknews.com

Сјеверна Македонија званично ушла у НАТО

Сјеверна Македонија званично је постала тридесета чланица НАТО-а, њена застава први пут ће бити подигнута у сједишту Алијансе 30. марта, саопштио је државни секретар САД Мајк Помпео.

Према његовим ријечима, чланство Сјеверне Македоније у НАТО-у представља доказ да су врата Алијансе отворене и за друге земље које желе да приступе овој организацији.

Он је такође рекао да ће САД увијек поштовати повљеу НАТО-а по питању колективне одбране свих њених чланица.

Подсјетимо, парламент Сјеверне Македоније је 11. фебруара једногласно усвојио Закон о ратификацији Сјеверноатлантског споразума.

Собрање Сјеверне Македоније усвојило је са 114 гласова за Закон који има одложено дејство и ступиће на снагу када Шпанија ратификује протокол за чланство Сјеверне Македоније у НАТО.

Непосредно прије гласања је предсједавајући парламента Талат Џафери подсјетио да "пут до НАТО-а, који траје скоро три деценије, није био нимало лак" и симболично честитао улазак у Сјеверноатлантску алијансу.

- Пут Сјеверне Македоније у НАТО започео је 1993. године, када је тадашњи сазив Собрања донио одлуку за улазак у чланство Алијансе. Потом је Собрање донијело четири декларације подршке уласку земље у НАТО, чиме су различити сазиви парламента показали рјешеност за позиционирање државе у Алијанси - рекао је тада Џафери.