latinica  ћирилица
28/03/2020 |  07:50 | Аутор: Index.hr

Макрон: Европа не смије да буде себична

Француска је уз Италију, а Европа не смије бити себична, истакнуо је француски предсједник Емануел Макрон у разговору за водеће италијанске новине Ла Републику, Коријере дела Сера и Ла Стампу.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

- Француска је ту како би помогла Италији. Оно што ме брине је болест сваког човјека, а ако не покажемо солидарност, Италија, Шпанија или неко други би могао својим европским партнерима рећи: гдје сте били кад смо били на фронту? Не желим себичну и подијељену Европу - нагласио је француски предсједник.

Италија, једна од земаља која је вирусом најтеже погођена, била је критична према Француској и Њемачкој након што су у почетку одбијале доставити маске за лице и другу опрему као помоћ у рјешавању епидемије вируса корона.

Рим се умјесто тога обратио за помоћ Кини која је послала авион пун маски и респиратора са наљепницама "Форза Италија" са малим кинеским и италијанским заставама и тако оставили снажан дојам на Италијане.

- Много се прича о кинеској или руској помоћи, али зашто не кажемо да су Француска и Њемачка испоручиле два милиона маски и десетке хиљада заштитних одијела у Италију? То није довољно, али ово је само почетак и не смијемо да допустимо да нас завади оно што кажу наши међународни партнери и конкуренти. Европа се мора осјећати поносном и јаком, јер јесте. Али морамо ићи много даље. Зато браним прорачунску солидарност у управљању овом кризом и њеним посљедицама - поручио је Макрон.