latinica  ћирилица
28/03/2020 |  10:04 | Аутор: Независне

Виртуелна учионица за младе са Дауновим синдромом

Down syndrom центар је прије неколико дана покренуо виртуелну учионицу како би својим члановима, младима са Дауновим синдромом, омогућио наставак рехабилитационог програма и свакодневне часове и вјежбе.
Виртуелна учионица за младе са Дауновим синдромом - Фото: nezavisne novine
Виртуелна учионица за младе са Дауновим синдромомФото: nezavisne novine

Тренутно се раде часови глуме, колективне психотерапије, таи чи вјежбе и остало из рехабилитационог програма ПАИН за пунољетне.

- Сваког дана имамо госте на часу који се укључују видео-позивом. Укључили смо особе са Дауновим синдромом из Бањалуке, Лакташа, Приједора и Теслића, Београда и Новог Сада. Ако неко има жељу да буде гост, те младима са Дауновим синдромом да савјет, препоруку и буде с њима, слободно нека се јави - апеловали су из Down syndrom центра.

Директор Down syndrom центра и творац програма ПАИН Зоран Јелић рекао је да се велики број особа јавио да буде гост и младе са Дауновим синдромом савјетује и објасни им ситуацију са вирусом корона.

- У предавања су укључени и психолози и дефектолози. Јавили су се и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић, као и многи други познати који ће пренијети своје знање и савјетовати наше младе - рекао је Јелић.

Према његовим ријечима, виртуелне учионице ће млади имати пријеподне и послијеподне и трајаће три пута по 30 минута пријеподне и два пута по 30 минута послијеподне.

- Ово је веома значајно за особе са Дауновим синдромом јер је ванредна ситуација и оне не могу излазити напоље. Када смо покренули ово, на њима се осјетио велики помак и били су веома сретни јер су једва дочекали да наставе са дружењем и програмом - истакао је Јелић.

Додао је да се ради тако да они сами буду у соби, без родитеља, док трају радионице, те да их тренутно учествује осам, али да се тражи могућност да виртуелну учионицу прошире на све особе са Дауновим синдромом у Републици Српској.

- На крају сваке радионице млади се мало опусте. Свако има право да наручи једну пјесму и онда ја свирам гитару, а они сви заједно пјевају - рекао је Јелић.

Рехабилитациони програм ПАИН, или "Покушај, анализирај, изврши, настави" је програм за особе са Дауновим синдромом у којем је циљ да се ове особе радно оспособе.

- Ове особе до 19 године имају могућност да похађају одређену установу законски, а послије се враћају кући и стагнирају. Такве особе ми узимамо и покушавамо да их радно оспособимо програмом ПАИН. Постоје двије групе особа са Дауновим синдромом, особе које су имале шансу и оне које нису имале шансу, а ми се трудимо да свима дамо шансу - закључио је Јелић.