latinica  ћирилица
29/03/2020 |  07:51 ⇒ 07:52 | Аутор: РТРС

Трамп: Нема потребе за карантином у Њујорку

Амерички предсједник Доналд Трамп је ипак одустао од идеје да због пандемије вируса корона у цијелој савезној држави Њујорк уведе карантин, након што је он наишао на велике критике јавности.

- Карантин неће бити потребан - поручио је Трамп путем Твитера.

Број преминулих од вируса корона у САД-у расте великом брзином. Сада је потврђено већ више од 2.100 смртних случајева, што је више него двоструко од броја преминулих прије само два дана.

Раније у суботу Трамп је најавио могућност увођења карантина за Њујорк, Њу Џерзи и Конектикат, али критичари су ту идеју одмах прогласили немогућом јер би узроковала хаос у регији која је економски мотор САД-а и у којој живи 10 одсто становника цијеле земље, који са 12 одсто учествују у укупном бруто домаћем производу.

- Када бисте почели да стварате зидове међу регијама у цијелој земљи то би било контрапродуктивно, потпуно неамерички - рекао је гувернер Њујорка Ендру Куомо за Си-Ен-Ен.

Трамп је због тога ублажио реторику и најавио да ће од Центра за контролу и превенцију болести затражити да се изда "снажно упутство за путовања" које би требало да проводе гувернери споменутих држава.

Неке су савезне државе већ започеле са заштитним мјерама када су у питању путници који долазе из Њујорка, који је највеће жариште заразе у САД-у.

Тако су Флорида и Род Ајленд издали наређења да путници који дођу из Њујорка морају у самоизолацију ако желе да остану, док Пенсилванија и Западна Вирџинија траже од придошлица из Њујорка  да пристану на добровољни карантин.

Извор: Хина