latinica  ћирилица
29/03/2020 |  16:59 | Аутор: СРНА

Италијански држављани у "Механичким конструкцијама" стављени у изолацију

Три држављанина Италије, која су запослена у предузећу "Механичке конструкције" у Котор Варошу, нису била на евиденцији за изолацију, те су упућени на тестирање и изречена им је мјера кућне изолације и даљи здравствени надзор, констатовано је на сједници општинског Штаба за ванредне ситуције.
Котор Варош -Штаб - Фото: СРНА
Котор Варош -ШтабФото: СРНА

Код једног лица запосленог у овом предузећу утврђено је присуство вируса корона, а узети су узорци још 22 људи који су имали најближи контакт са тим лицем.

Узроке за анализу узео је епидемиолошки тим Института за јавно здравље Републике Српске заједно са колегама из котоварошког Дома здравља. Узимање узорака услиједило је након што је то наложио шеф Републичког тима за ванредне ситуације Радован Вишковић.

Присуство италијанских држављана у "Механичким конструкцијама" утврдили су припадници Полицијске станице Котор Варош након јучерашње сједнице општинског Штаба за ванредне ситуације.

Тиме су потврђења сазнања општинског Штаба о присуству лица из иностранства, чија имена нису била на списку запослених радника који је доставила управа "Механичких конструкција".

Рјешења о кућној изолацији издата су свим лицима са подручја општине Котор Варош која су у вези са првим кластером у овој локалној заједници, односно са предузећем "Механичке конструкције".

У овом предузећу раде и лица из других локалних заједница, међу којима има и оних из Федерације БиХ. О тим лицима, која су радила у предузећу "Механичке конструкције", обавјештава се ресорно министарство Зеничко-добојског кантона, јер су напустила Котор Варош и вратила се својим кућама.

Значајан број запослених радника у предузећу "Механичке конструкције" је показао одговорност и сами су се пријавили у Дом здравља, кажу у овој здравственој установи.

Директор Дома здравља "Свети Пантелејмон" Владимир Бибић похвалио је ангажман радника Иниститута за јавно здравље.

У Котор Варошу је 336 лица у кућној изолацији. Из изолације је данас изашло 18 особа, а од почетка епидемија укупно њих 88.

Начелник општине Зденко Сакан данас је у телефонском разговору информисао предсједника Владе Радована Вишковића о спровођењу мјера Републичког штаба за ванредне ситуације и о снабдјевености животним намирницама.