latinica  ћирилица
29/03/2020 |  17:40 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Потписати социјални споразум и забранити отпуштање радника

Удружење послодаваца Федерације БиХ затражило је да хитно буде потписан привремени социјални споразум са Владом ФБиХ и синдикатом којим ће бити забрањено отпуштање радника током кризе изазване вирусом корона.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Удружење послодаваца од надлежних институција ФБиХ и кантона захтијевају хитно потписивање привременог социјалног споразума којим ће се за вријеме његовог трајања забранити отпуштање радника због кризе, увести институт чекања, регулисати годишњи одмори и рад од куће.

Затражено је да се смање плате онима за чијим радом привремено не постоји потреба, али не мање од минималне плате, као и смањење плата у јавном сектору за 20 одсто.

У саопштењу се наводи да ово удружење тражи и да се регулишу обавезе послодавца да исплати плате у договореном износу.

- Уколико синдикат не пристане на потписивање привременог социјалног споразума, у том случају треба донијети лекс специалис којим би се регулисала ова питања - наводе из Удружења послодаваца ФБиХ.

У Удружењу сматрају да се код Агенције за банкарство и банака мора инсистирати да напусте аутистичан приступ и омогуће мораторијум свима који то затраже, у противном ФБиХ и кантони треба да откупе те кредите и регулишу начин њихове отплате, по престанку кризе.

- Привремено треба одгодити рокове плаћања директних пореза, аконтација пореза и парафискалних намета, укинути и смањити трошкове најма пословних простора у власништву државе, те прекинути извршне поступке и поступке принудне наплате за физичка и правна лица - додаје се у саопштењу.

Затражено је и да престане наплаћивање комуналних услуга за физичка и правна лица, а по престанку кризе да се приступи рјешавању питања ненаплаћених потраживања.

Из Удружења захтијевау од институција власти на свим нивоима да одговорно и савјесно раде свој посао с циљем очувања живота и здравља грађана, радних мјеста и привреде.