latinica  ћирилица
29/03/2020 |  19:56 | Аутор: СРНА

Линта: И даље на слободи велики број учесника у злочину у Посавини

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта указао је на трагичну чињеницу да је и даље на слободи велики број лица која су учествовали у злочину у Сијековцу и бројним другим мјестима у Посавини.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да је главни разлог чињеница да правосуђе БиХ није учинило готово ништа да налогодавци и извршиоци овог и многих других стравичних злочина над Србима буду кажњени.

Он је подсјетио да се 26. марта навршило 28 година од почетка стравичног ратног злочина над 46 српских цивила у Сијековцу код Брода, који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.

За убиства и мучења Срба у Сијековцу, напоменуо је Линта, осуђен је само један злочинац и то на увредљиву казну од само 10 година затвора.

- Наведени злочин је посебно монструозан јер су међу починиоцима били комшије Муслимани и Хрвати, што говори о континуитету мржње према Србима - рекао је Линта.

У Сијековцу је током хрватско-муслиманске окупације на звјерски начин убијено 46 Срба, углавном жена, дјеце и стараца, међу којима је најмлађа жртва био дјечак од 17 година, а најстарија мушкарац од 77 година, саопштено је из Савеза Срба у региону.

- У питању је први масовни злочин у БиХ када су хрватске снаге за само сат времена убиле деветово Срба -  подсјетио је Линта.

Он је рекао да је март 1992. године уписан црним словима у историји Срба у Броду и Посавини, јер су Хрватске војске 3. марта прешле мост на ријеци Сави и заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама окупирале тадашњу општину Босански Брод.

- Наведени догађај је један од бројних доказа да је Хрватска извршила агресију на БиХ с циљем стварања Велике Хрватске на начелима злогласне Независе Државе Хрватске - оцијенио је је Линта.

Он је подсјетио да су хрватске јединице током марта 1992. године окупирале осам општина на подручју Посавине - Шамац, Брод, Модричу, Оџак, Орашје, Дервенту, Градачац и Брчко.

- Ту су починили масовни злочини и за неколико мјесеци убијена су чак 3.684 српска цивила и отворена 54 логора за Србе - нагласио је Линта.