latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:27 | Аутор: СРНА

Србији до 15 милиона евра за хитне потребе

Предсjедник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем о сарадњи у сузбијању ширења коронавируса и заразне болести Ковид-19, као и о помоћи ЕУ Србији и Западном Балкану да одговоре на тај изазов.
Вархељи са Вучићем (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Вархељи са Вучићем (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

Александар Вучић и Оливер Вархељи сагласили су се да су неопходне сарадња и координација мјера између Западног Балкана и Европске уније, јер се на изазов ових размера може одговорити само блиском сарадњом и солидарношћу.

Kомесар Вархељи је предсједнику Вучићу рекао да је надлежним службама дао инструкцију да Србији буде омогућено коришћење до 15 милиона евра за хитне потребе које ће бити финансиране из текућих уговора са УНОПС-ом и УНДП-ем и из програма подршке за европске интеграције.

Додао је и да ће бити размотрено коришћење преосталих 20,8 милиона евра из програма за европске интеграције за краткорочне потребе, а да, уз сагласност Владе Србије, буде преусмјерено до 57,6 милиона евра из програма које су иницијално опредјељене за друге пројекте за краткорочне и средњорочне потребе.

Предсједник Вучић је комесару рекао да је Србија захвална за досадашњу помоћ ЕУ у борби против коронавируса и Ковида-19 финансирањем хитне набавке медицинске опреме, као и карго летова којим се опрема допрема.

Додао је и да рачунамо на подршку ЕУ и у отклањању економских посљедица ове болести.

Посебно је захвалио комесару на личном ангажману, нагласивши да се Србија налази на европском путу и да ће све своје обавезе на том путу испуњавати, али да ће умјети и да покаже солидарност са земљама Европске уније које су најтеже погођене коронавирусом.

Kомесар је такође изразио наду да ће, с обзиром на тренутне потребе и ситуацију у државама чланицама ЕУ, бити у прилици да позитивно одговори на захтјев Србије за подршку Механизма цивилне заштите ЕУ и у исто вријеме указао на проширење намјене Фонда солидарности ЕУ на санирање посљедица угрожавања јавног здравља. Србији је понуђена и могућност приступања добровољном споразуму о заједничким набавкама.