latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:44 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

"Послодавци да се придржавају мјера и препорука надлежних институција"

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске захтијева од послодаваца код којих се одвија производни процес и радници редовно обављају послове и радне задатке да се безусловно придржавају мјера и препорука надлежних институција и здравствених установа у вези са вирусом корона.
Сједница синдиката - Фото: РТРС
Сједница синдикатаФото: РТРС

- На тај начин би било заштићено здравље сваког радника, имајући у виду одредбе Закона о заштити становништва од заразних болести, Закона о заштити на раду, Закона о раду и колективних уговора који прописују обавезу послодавцу да радницима обезбиједи сигурно радно мјесто и здраву радну средину - наводи се у закључцима које је донијело Предсједништво Савеза синдиката на данашњој ванредној сједници у Бањалуци.

Посебну заштиту, како се наводи, потребно је обезбиједити трудницама, мајкама са дјецом до седам година и радницима са хроночним обољењима, а ради спровођења мјера заштите здравља потребан је и појачан инспекцијски надзор.

Предсједништво Савеза синдиката тражи од послодаваца у Републици Српској да не отпуштају раднике и да исплаћују плате у пуном износу.

У закључцима се наводи и да послодавци којима је одлуком надлежних органа власти у Српској и БиХ забрањено обављање дјелатности треба да заједно са синдикатом од Владе Српске захтијевају доношење додатних економских мјера.

- Тим мјерама би се омогућиле погодности с циљем обезбјеђивања радницима средстава за уплату пореза и доприноса на плату за март, а да послодавац сноси трошкове нето плате, те да се размотри могућност, уколико то предузеће и даље не буде радило, да се од априла исплаћује накнада плате у бруто износу - истичу из Предсједништва Савеза синдиката.

Затражено је и да послодавци који због смањења прихода, пада производње или проблема у набавци репроматеријала или пласману готових производа имају потешкоће у пословању у преговорима са синдикатом искористе све могућности прописане Законом о раду и колективним уговорима који се односе на рад од куће, компензацију прековремених сати, плаћено одсуство, коришћење годишњих одмора, прерасподјелу радног времена, скраћено радно вријеме...

У закључцима се захтијева и да се радницима који у вријеме ванредног стања имају повећан обим посла и раде под отежаним условима рада увећа плата.

- Радницима који су заражени вирусом корона или су им рјешењем надлежних органа прописане мјере самоизолације или карантина због заразних болести треба да се исплаћује накнада плате због привремене спријечености за рад /боловања/ у износу од 90 одсто плате коју би радник остварио да је био на раду - наводи се у закључцима.

У складу са Законом о здравственом осигурању, додаје се, првих 30 дана накнаде за боловање сноси послодавац, а преко 30 дана накнаде плате у износу од 90 одсто сноси Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске позива све раднике у Српској да не потписују споразумне прекиде радног односа или захтјеве за неплаћено одсуство, јер на тај начин губе законом загарантована права на отпремнину, отказни рок, новчану накнаду на Заводу за запошљавање Српске у случају незапослености која износи најмање 416 КМ и траје најдуже до двије године, те уплату доприноса за ПИО и здравствено осигурање.

Упућен је позив свим члановима Синдиката да се обрате Служби за бесплатну правну помоћ овог синдиката те гранским синдикатима уколико постоји повреда права из радног односа /заштита на раду, најава евентуалног отпуштања радника, неисплаћивање плате...

Предсједиштво Савеза синдиката тражи од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске да на својој званичној веб страници појасне и дају образложење института из Закона о раду у ванредном стању.

То се односи на рад од куће, евидентирање радног времена, скраћено радно вријеме, кориштење годишњег одмора из предтходне године, коришћење годишњег одмора из текуће године, плаћено одсуство, институт "чекања посла", неплаћено одсуство, технолошки и економски вишак, споразумни прекид радног односа и слично, како не би дошло до погоршане примјене ових института од послодаваца и радника.

Од Фонда здравственог осигурања Српске затражено је да исплати накнаде за вријеме привремене спријечености за рад са посебним акцентом на накнаду плате у случају боловања због заразних болести.

Предсједништво Савеза синдиката сматра да је с циљем реализације наведених захтјева и предложених мјера потребан интезиван социјални дијалог између Владе Српске, Уније удружења послодаваца Српске, Привредне коморе Српске и Савеза синдиката Српске.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске анализирало је ситуацију због појаве вируса корона и проглашења ванредног стања у Републици Српској, те његов утицај на економију и друштво са посебним акцентом на подршку запосленима и очувању пословне активности, те је констатовало да је ситуација у Српској тешка, али не и драматична.

Дата је подршка свим мјерама и препорукама које су донијеле надлежне институције с циљем заштите живота и здравља радника и цјелокупног становништва, а како се истиче, обавеза је свих да се донесене мјере поштују и спроводе без изузетака како би се заштитило здравље и смањила могућност заразе.

На сједници је констатовано и да радници у овом тренутку показују посебну одговорност према институцијама и компанијама у којима раде на првим линијама одбране, не штедећи себе и своје здравље, показујући колико је њихов рад важан за цјелокупну заједницу.

Констатовано је и да су најтеже погођене области угоститељство, туризам и саобраћај, али да у предузећима и установама гдје постоји организован синдикат и гдје су радници упознати о својим правима нема отпуштања радника и смањења плата.