latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:56 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Стигла прва пошиљка маски намијењених пензионерима, донација предсједнице Српске

У Црвени крст у Бањалуци данас је стигла прва количина медицинских маски за вишекратну употребу, које ће бити подијељене пензионерима, захваљујући средствима од 100.000 КМ из Кабинета предсједнице Српске.
Стигла прва количина медицинских маски за вишекратну употребу - Фото: СРНА
Стигла прва количина медицинских маски за вишекратну употребуФото: СРНА

Координаторка за организацони развој Црвеног крста Републике Српске Жељка Ковач рекла је Срни да је данас започета испорука маски, које ће се према приоритетима сукцесивно достављати у све дијелове Републике Српске.

- За набавку 95.000 маски из Кабинета предсједнице Српске Жељке Цвијановић издвојено је 100.000 КМ, али с обзиром да је немогуће да се у кратком року набави планирана количина маски, испорука ће се вршити сукцесивно у складу са њиховом производњом и према приоритетима - рекла је Ковачева.

Она је навела да је прва пошиљка данас стигла у Бањалуку, гдје је евидентиран и највећи број лица заражених вирусом корона, а подјелу маски пензионерима у Српској вршиће волонтери локалних организација Црвеног крста, у сарадњи са Фондом за пензијско-инвалидско осигурање и удружењима пензионера.

Она је напоменула да ће након Бањалуке, медицинске маске бити испоручене и у друге локалне заједнице Републике Српске, те да је у ове активности укључено више од 400 волонтера Црвеног крста.

Ковачева је изразила захвалност предсједници Српске Жељки Цвијановић што је препознала ову организацију као друштвено одговорну и указала повјерење додјелом средстава за набавку маски за најугроженију категорију становништва.

- Веома је значајно што је цјелокупно друштво укључено у рјешавање проблема у овој тешкој ситуацији, јер имамо подршку републичких институција и у раду наших јавних кухиња, што указује да у нама има још хуманости и потребе да помогнемо једни другима - рекла је Ковачева.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић издвојила је из буџета предсједника Републике 100.000 КМ за Црвени крст Српске.

У Кабинету предсједнице Републике Срни је раније речено да ће средства бити искориштена за набавку око 95.000 маски за вишекратну употребу, које су намијењене пензионерима у Републици Српској.