latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:27 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

У Српској 24 нова случаја; Укупно 267 заражена (ВИДЕО)

У Републици Српској потврђена су 24 нова случаја вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

У посљедња 24 часа тестиране су 194 особе.

- Од 24 нових, 10 је жена, а 14 мушкараца. Из Бањалуке је 17 особа, троје из Лакташа и по једно лице из Градишке, Приједора, Котор Вароша и Шипова - навео је он.

Од нових случајева, 10 је хоспитализовано у УКЦ Републике Српске, док су остали у кућној изолацији.

Према његовим ријечима, међу зараженим је медицинска сестра из Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци.

- Тестирани су сви њени контакти, односно њене колеге и пацијенти и сви имају негативан налаз на вирус корона - нагласио је Шеранић.

Истако је да је пет жена старије, четири средње, а једна млађе животне доби, док је по шест мушкараца старије и средње, те двојица млађе животне доби.

Шеранић је рекао да је до сада урађено укупно 2.077 тестирања, те да се од почетка епидемије од вируса корона опоравило 14 особа.

Под здравственим надзором, додао је он, налази се 11.493 лица, док је из надзора изашло њих 8.500.

- Тренутно у УКЦ имамо 105 особа које се лијече са потврђеним налазом или сумњом на вирус корона. У Клиници за инфективне болести налазе се 42 особе са средње тешком сликом. На респираторима имамо шест пацијената. На Пулмологији је 47 особа са лакшом клиничком сликом. У изолацији је 10 пацијената који имају симптоме и чекају налаз - прецизирао је Шеранић.

Он је додао да се у карантину у Градишци налази 69 лица, Шамцу 20, Броду 63, а Рачи 15 особа.

Шеранић је подсјетио да су сви који улазе у БиХ и потом долазе на територију Српске обавезни да се јаве у карантине при граничним прелазима.

- Ту се обавља преглед, евидентира свако лице и успоставља комуникација са локалним заједницама. Након тога те особе у пратњи полиције иду у њихове локалне заједнице у карантин. У локалним карантинима проводе 14 дана гдје им прате здравствено стање и у случају појаве симптома биће тестирани и упућени на лијечење. Нема бојазни у вези са овим питањем и очекујемо да се на тај начин поступа у свим локалним заједницама - нагласио је Шеранић.

Нагласио је да је прошле седмице на граници тестирано више од 400 особа које су дошле из иностранства и све су биле негативне.

- Појава већег броја лица која могу бити заражена вирусом корона је сведена на минимум јер су земље из којих долазе предузеле превентивне мјере за спречавање ширења вируса. Због тога смо одлучили да зауставимо тестирања на граници и да ресурсе усмјеримо према Српској да бисмо тестирали што више грађана и зауставили ширење вируса унутар заједнице - истакао је Шеранић.