latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:49 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Брнабић: Влада Србије повлачи одлуку о информисању током ванредног стања

Влада Србије ће данас, на молбу предсједника државе Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса, коју је донијела због ширења лажних вијести, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је рекла да је Србија урадила све да би грађани Србије били информисани тачно и правовремено и да ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би "бацила сјенка на све на чему је држава мукотрпно радила".

- Иако вјерујем да ова уредба штити све, грађане, медицинске раднике и породице од лажних вијести и непровјерених информација, да се не би бацила сјенка на све што смо мукотрпно радили, Влада ће данас, прије засједања кризног штаба, повући ову уредбу - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да вјерује да ће због повлачења уредбе држава много више времена провести у борби са лажним вијестима које се, како је рекла, свакодневно пласирају, пренијели су београдски медији.

Брнабићева је подсјетила на лажне вијести о 24-часовној забрани кретања, затим о томе да су активисти СНС тражили новац да би донијели помоћ, као и да у клиничким центрима нема опреме.

Она је истакла да ово ванредно стање у Србији заиста јесте ратно стање.

Влада Србије је усвојила Закључак о информисању у вријеме пандемије који прописује централизацију јавних информација о пандемији током ванредног стања, а предвиђа да све информације у вези са пандемијом саопштава премијерка Ана Брнабић или особа коју овласти кризни штаб.