latinica  ћирилица
02/04/2020 |  09:53 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Забиљежена 52 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20.00 до 05-00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 49 грађана у Републици Српској.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Из МУП-а подсјећају да су од ове забране изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.vladars.net  и www.mup.vladars.net)и лица којима МУП Српске изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Истовремено, евидентирана су и три лица која су прекршила изречену мјеру изолације и којима је уручен прекршајни налог, као и два кривична дјела против здравља људи:

- 31.03.2020. године полицијски службеници Полицијске управе Требиње дошли су до сазнања да je Б.Ш. из Тебиња, коме је издато Рјешење Федералне управе за инспекцијске послове, а којим се ставља под здравствани надзор, те му је забрањено кретање ван простора боравка, дана 17. и 18.03.2020. године прелазио границу БиХ и Хрватске на ГП Иваница и  на тај начин је  прекршио здравственe прописе  за вријеме епидемије. Обавијештен је тужилац ОЈТ Требиње који је овај догађај квалифковао као КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије и против истог је  поднесен Извјештај ОЈТ Требиње.

-У 09.50 часова полицијски службеници ПУ Требиње су на једној бензиској  пумпи у Требињу у ТВ SCANIA уочили да возач истог напушта возило и улази у продајни простор наведене бензинске пумпе. Утврђено је да се ради о Л.Л. из Никшића, а истом је издато Рјешење Републичке управе за инспекцијске послове Српске, о изолацији и стављању под здравствени надзор, као возачу возила за међународни транспорт. Обавијештен је тужилац ОЈТ Требиње, који је овај догађај квалификовао као КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемијеи против истог је  поднешен Извјештај  ОЈТ Требиње.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији Републике Српске.