latinica  ћирилица
02/04/2020 |  14:56 ⇒ 16:35 | Аутор: srpskainfo.com

Ријешени сви проблеми пацијената у Студентском центру "Никола Тесла" (ФОТО)

Сви проблеми које су пацијенти имали на почетку су ријешени, рекао је за Српскаинфо директор Студентског центра "Никола Тесла" Драгослав Топић.

Овај центар тренутно служи као карантин за заражене вирусом корона у бањалучкој регији.

- У собама је топло, има топле воде, а пацијентима се служе три оброка дневно, уз обавезно воће, док о хигијени брину професионалци, фирме које су сертификоване за то. Пацијентима се редовно служе три оброка и могу вам рећи да је храна добра, мислим да многи од нас ни код куће не једу бољу храну. С обзиром на то да су у питању пацијенти, храна је свакако боља од оброка коју служе у болницама. У питању је студентски мени, само у већим количинама. Пацијенти сваки дан добију и воћку, а сада смо увели и колаче – рекао је Топић.

Он тврди да проблема којих је на почетку било, када су у питању гријање и топла вода, више нема. Као што је и раније нагласио, просторије Центра су морале бити дезинфиковане и прозрачене, због чега је у собама на почетку било хладно.

Просторије Студентског центра (фото: МНРВОИД/Влада РС)

– Разумијем да никоме није фино напустити просторије свога дома и доћи у карантински смјештај, али одговорно тврдим да пацијенти имају топлу воду и да им је топло, што потврђује и чињеница да када дођем на посао видим пацијенте који отварају прозоре у мајицама кратких рукава – изјавио је Топић.

Донација предсједнице Републике Српске

Он додаје да је у студентски дом стигла и потпуно нова постељина и то захваљујући донацији предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

– Посебно се захваљујем предсједници Цвијановић која је донирала 30.000 КМ за набавку нових постељина које користе пацијенти који се смјештају у овај центар – рекао је Топић.

Додао је да су и хигијенски услови на задовољавајућем нивоу, те да се свако јутро одвози инфективни отпад из ове установе.

– Заиста водимо рачуна о томе и то ради компанија која је сертификоввана за одвоз таког отпада – рекао је директор Центра.

Разонода за пацијенте

Пацијенти који бораве у карантину, од сада на првом спрату првог павиљона имају и мини библиотеку од 400 књига, како би свој боравак у дому учили занимљивијим.

– То је пројекат који смо остварили у сарадњи са Народном универзитетском библиотеком. Сви пацијенти могу да користе књиге, а у најави је још један пројекат, помоћу којег ћемо највјероватније омогућити и андроид телевизоре за сваку собу у којој бораве пацијенти – рекао је Топић.