latinica  ћирилица
02/04/2020 |  17:03 | Аутор: СРНА

Кошарац-Саболић: Неприхватљиво одлагалиште на Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је амбасадору Хрватске у БиХ Ивану Саболићу да је евентуална изградња одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори, на граници са БиХ, потпуно неприхватљива, јер би то угрозило здравље 250.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне, те имало негативан утицај за животну средину.
Сарајево - Кошарац - Саболић - Фото: РТРС
Сарајево - Кошарац - СаболићФото: РТРС

Кошарац је истакао да ће, у складу са закључцима релевантних институција у БиХ, радити на доказивању штетности изградње спорног објекта на Трговској гори, те да ће тражити да све институције у БиХ буду активне и мобилисане у тражењу аргументације у прилог наведеног званичног става, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Он је нагласио је да ће инсистирати на формирању правно-ескпертског тима који ће се бавити овим питањем, у складу са закључцима састанка који је у фебруару имао са ентитетским министрима надлежним за заштиту животне средине, те представницима парламентарне групе "Зелени клуб", Агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ и начелницима општина у сливу ријеке Уне.

Кошарац је иницирао хитни састанак данас у Сарајеву са Саболићем након што су се у јавности појавиле информације да је Министарство за заштиту животне средине и енергетике Хрватске дало локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне елекртане "Кршко".

Саболић је информисао Кошарца да је ресорно министарство Хрватске уступило предметну локацију Фонду ради израде студије утицаја на животну средину, те да ће се као подлога за израду студије провести истражни радови, одредити нулто радиолошко стање и израдити безбједносне анализе.

"Истакнуто је да је Хрватска привржена поштивању Конвенције о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контексту /ЕСПОО/, којом се, између осталог, обавезује да ће сарађивати са свим заинтересованим странама, у конкретном случају са БиХ. У складу са тим, БиХ ће на основу својих капацитета дати коментаре у фази припреме студије утицаја на животну средину", наведено је у саопштењу.

На данашњем састанку указано је на неопходност да Кошарац и министар за заштиту животне средине и енергетике Хрватске Томислав Ћорић у најкраћем року ступе у контакт да би додатно размотрили питање евентуалне изградње одлагалишта на Трговској гори.

С тим у вези, договорено је да наредне седмице двојица надлежних министара одрже телефонски или састанак путем скајпа, узимајући у обзир актуелну епидемиолошку ситуацију проузроковану ширењем корона вируса, истакнуто је у саопштењу.

Кошарац и Саболић нагласили су опредијељеност за добре односе БиХ и Хрватске, те указали на потребу даљег развоја сарадње и добросусједских односа.