latinica  ћирилица
02/04/2020 |  18:18 | Аутор: СРНА

Новообољелих 32, слиједи раст броја инфицираних

 У Федерацији БиХ  у протекла 24 часа на вирус корона тестирано је 341 лице, од којих су 32 била позитивна, изјавио је члан Кризног штаба федералног Министарства здравља Горан Черкез.

Черкез је новинарима рекао да је до сада укупно урађено 1.966 тестирања, а да је 248 лица било позитивно на вирус корона.

- Гледано по кантонима, у Херцеговачко-неретванском имамо 67 обољелих, у Тузланском 43, у Кантону Сарајево 35, у Западнохерцеговачком 34, у Зеничко-добојском 29, Унско-санском 20, Средњобосанском 13, Босанско-подрињском шест, Посавском један, док у Ливањском кантону нема забиљежених случајева заразе вирусом корона - навео је Черкез.

Он је упозорио да је у ФБиХ у наредном периоду неминован даљи раст инфицираних вирусом корона.

- Епидемиолози нон-стоп раде на терену, истражују, тестирају и покушавају да успоре инфекције, али је праћење контаката све изазовније јер имамо примјере ширења заразе унутар заједнице. Управо зато је потребно придржавање рестриктивних мјера које су донесене с циљем смањења социјалних контаката и које су сигурно допринијеле да у овом моменту имамо овај благи раст - нагласио је Черкез.

Он је поново апеловао на грађане да се придржавају прописаних мјера и препорука о самоизолацији и ограничењу кретања, како би се избјегао нагли раст обољелих.

Черкез је прокоментарисао и забрану кретања младима, за које је рекао да доприносе ширењу заразе јер их буде заражено између 25 и 30 одсто, а да је углавном о асимптоматским пацијентима.

Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак рекао је да су у ФБиХ обезбијеђени алтернативни смјештаји за изолаторијуме или привремене смјештаје за оне који крше изолацију.

Солак је рекао да ФБиХ тренутно располаже са 2.000 смјештајних капацитета, поручивши да је могуће обезбиједити и додатни број уколико за тим буде потребе.

Он је додао да је Федерална управа цивилне заштите наставила дезинфекцију градова, те да је данас завршена дезинфекција у Херцеговачко-неретванском кантону, а да је сутра на реду Западнохерцеговачки.

Солак је навео и да је Цивилна заштита данас дијелила заштитну опрему најугроженијим категоријама становништва.