latinica  ћирилица
02/04/2020 |  19:30 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

У Србији забрана кретања од 13.00 часова у суботу до понедјељка у 05.00 (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће од 13. сати у суботу до понедјељка у 5.00 ујутру на снази бити забрана кретања.
Влада Србије (фото:buducnostsrbijeav) -
Влада Србије (фото:buducnostsrbijeav)

Навео је да од вечерас више од двоје људи не може да се окупи на једном мјесту.

- Трећа мјера која важи од суботе увече од 23.00 до 00.01 у распону од 100 метара од мјеста пребивалишта биће дозвољено шетати љубимце - каже Вучић и додаје - Били смо близу катастрофе, између 24 и 30 хиљада у земљу ушло заражених од 400.000 људи који су дошли из иностранства.

Навео је да Србију у наредна 72 сата очекује убрзање у смислу броја заражених вирусом корона.

- За очекивати је и повећање броја смртних случајева. Ово није предвиђање већ нешто за очекивање, на респираторима је 81 лице - рекао је Вучић на конференцији з ановинаре.

Вучић је казао да већи број позитивних долази из Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева.

- Некако Ниш послије много тешких случајева и посебно послије цијеле приче о Лугану, некако нам се чини, иако не искључујем и даље могућност додатне заразе, је успио да се заустави - казао је он.

Вучић је рекао да је додатна опрема послата у Ваљево и Ћуприју.

Према његовим речима, већ сутра у 11.00 сати ће први авион са осам љекара и особља доћи у Србију из Русије са својом опремом, респираторима и медикаментима.

- Имао сам одличан разговор са Макроном - рекао је Вучић и додао да му је обећао помоћ у овој кризи:

- Молио сам предсједника Макрона да замоли Самофи да нам доставе 50 кг сировине за хидроксихлорокин, да бисмо сами могли да правимо лијек хлорлокин и он је обећао да ће у наредних 48 сати моћи да ми пружи одговор.

Додао је да ће од 8. или 9. априла Србија моћи сама да производи хирушке маске, а да ће машине стићи из Кине.

Вучић је рекао да је данас разматрано увођење нових мјера.

- Дио мјера ћемо да пооштримо, дио да олакшамо, јер мислимо да смо добар посао урадили од 13. марта, али смо далеко од успјеха. Ми мислимо да смо били близу апсолутне катастрофе - рекао је Вучић.