latinica  ћирилица
02/04/2020 |  21:52 ⇒ 03/04/2020 | 07:10 | Аутор: РТРС

За 70.000 радника Влада ће у априлу уплатити минималну плату (ВИДЕО)

Према анализи Владе Републике Српске, око 40.000 радника директно је погођено економском штетом коју је у марту узроковао вирус корона, изјавио је премијер Српске Радован Вишкови у интервјуу за наш политички магазин Печат.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је појаснио да је Влада већ донијела одлуку да тим радницима уплати износ пореза и доприноса за март за шта ће бити издвојено између 16,5 милиона и 18 милиона КМ. 

Влада у априлу планира да за око 70.000 радника, у привредним гранама које су највише погођене негативним посљедицама, уз износ доприноса исплати и износ минималне плате од 520 КМ, за шта ће бити потребно око 55 милиона КМ. Ово су, према Вишковићевим ријечима, неки од конкретних модела помоћи привреди.

- Нема бојазни да може доћи до злоупотреба. Тај новац неће ићи послодавцима него ће га Влада уплатити јавним фондовима - рекао је за премијер Српске.

Вишковић је истакао да је за интервенције у вези са платама у привреди за март и април обезбијеђен новац.

- Радићемо ребаланс буџета да бисмо ставке које се односе на набавку средстава, опреме, објеката и материјала, те трошкове усавршавања и репрезентације довели на минималан ниво који је потребан за нормално функционисање, а на основу тих уштеда имамо обезбијеђена средства за март и април - нагласио је Вишковић.

Вишковић је рекао да је у плану и обезбјеђивање додатних средстава емисијом обвезница, путем трезорских записа, те кредита код међународних кредитних институција.

- Наш план је да и у мају обезбиједимо значајнија средства за Фонд солидарности за опоравак привреде - истакао је Вишковић.

Премијер Српске је изразио захвалност свим привредним субјектима који су уплатили средства у Фонд.

Навео је да ће Влада активно, заједно са пословном и академском заједницом, тражити најбоља могућа рјешења за привреду.

- Влада неће ништа радити без социјалних партнера и свих добрих људи који желе да помогну Српској - нагласио је премијер.

Вишковић је поновио да сви привредни субјекти којима је помоћ потребна могу рачунати на институције Српске, осим оних који отпусте раднике.

Он сматра да би Централна банка БиХ требало да се укључи у рјешавање проблема у привреди.

- Из ФБиХ је осута паљба према нама када смо поменули да би било нормално да се Централна банка укључи у ово питање као што се укључују све централне банке у свијету. Не желим да прејудицирам рјешење, нека људи из Централне банке и стручњаци и финансијског сектора кажу шта је најбоље - рекао је Вишковић.

Он је поручио да је недопустиво да у Централној банци постоји новац изнад обавезних резерви који лежи.

- Када смо рекли да је нормално да тај новац буде упумпан у привреду како бисмо јој помогли онда је речено да они не могу куповати обвезнице ентитета, него да морају куповати обвезнице Њемачке - додао је.

Вишковић је подсјетио да је Србија прва упутила помоћ Републици Српској увиду медицинске опреме, изразивши захвалност за то. Навео је и да је ЕУ посредством УНДП-а донирала 3.000 тестова на корона вирус.

Емисију можете погледати и овдје.