latinica  ћирилица
03/04/2020 |  18:32 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Пензионерима у ФБиХ омогућено кретање од понедјељка до петка четири часа

Директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак изјавио је данас да је Федерални штаб цивилне заштите донио наредбу којом се омогућава кретање пензионерима идуће седмице од понедељка до петка у периоду од 8.00 до 12.00 часова оду би могли да подигну пензије.

- Све остале грађане молим да се уздрже од кретања у том преиоду да се не би поспјешило ширење заразе вируса корона. Донијели смо и модификацију наредбе којом смо омогућили да се дјеца могу превозити у аутомобилу с једне на другу локацију - рекао је Солак новинарима.

Он је напоменуо да је доносена и модификација наребе којом је омогућен рад продавница бијеле технике како би грађани били у могућности да купе уређаје.

Кад је ријеч о могућности увођења тоталне забране кретања, Солак је навео да је о томе разговарано као о крајњој мјери, односно, када се ниједном другом мјером не буде могао смањити ефекат ширења вируса корона.

- То ће бити посљедња мјера коју ћемо увести. Данас је било ријечи о томе да за то постоји могућност, али не да се то деси данас, нити да се та мјера донесе данас па да се одмах почне примјењивати сутра. Такве ствари се никад неће урадити, и свакако нема разлога ни за панику, ни за бригу - додао је Солак.

Помоћник федералног министара здравства Горан Черкез изјавио је да је до данас у 16.00 часова у ФБиХ потврђено 289 особа позитивних на вирус корона, од чега је данас забиљежено 41.

Черкез је апеловао на све грађане да је веома важно да се придржавају мјера личне заштите, нарочито када је омогућено кретање лицима старијим од 65 година у периоду од 8.00 до 12.00 часова.