latinica  ћирилица
03/04/2020 |  22:06 | Аутор: СРНА

Сјеверна Митровица и Звечан под карантином

Кризни штабови Сјеверне Митровице и Звечана одлучили су да прогласе ове двије општине територијама које су под карантином, јавио је РТС.

Одлука о увођењу карантина ступила је на снагу данас у 18.00 часова, саопштио је градоначелник Сјеверне Митровице Горан Ракић који је потписао одлуку.

Како се напомиње у саопштењу, увођење карантина значи да ниједан грађанин не може напустити или ући у то подручје, осим у случају медицинске потребе, производње, продаје и снабдијевања најосновнијим намирницама.

Карантин је, како је рекао Ракић, уведен на основу приједлога епидемиолога, надлежних здравствених институција, Института за јавно здравље и министарства здравља због појаве нових случајева инфицираних вирусом корона.

Ракић је навео да је омогућено слободно кретање руководству и основном административном особљу из сектора као што су здравство, безбједност и администрација општине и Кризни штаб са потребним службама.

Он је додао да је омогућено слободно кретање за економске оператере у сврху осигурања ланца снабдијевања основним средствима грађана и институција.

Ракић је рекао да ће особе за које се потврди да су позитивне на вирус корона бити упућиване у привремени смјештај, односно у Студентски центар у Сјеверној Митровици, док ће се за специфичне случајеве предузети додатне мјере.

Епидемиолог Александар Антонијевић навео је да се данас шаље укупно 130 узорака на тестирање и да је циљ да што више становника буде обухваћено.

Даница Радомировић, начелник Одјељења инфектологије болнице у Митровици, наводи да су тренутно хоспитализована три пацијента са нешто лакшом клиничком сликом.

- Нажалост, два пацијента су због тежине клиничке слике и погоршања данас пребачена за Ниш. За сада су ово лакши пацијенти и надамо се да ће тако и остати - рекла је Радомировићева.

У случају да се ситуација погорша, у болници у Митровици припремају сва одјељења за прихват обољелих. Припремају се и објекти ван болничког центра.

На Космету су заражене 144 особе, од којих су двије преминуле.

На Косову и Метохији је од 17.00 часова на снази забрана кретања. У сјеверном дијелу Косовске Митровице радним данима продавнице раде до 15.00, суботом до 13.00 часова, а онда тек у понедјељак ујутру.