latinica  ћирилица
05/04/2020 |  15:58 | Аутор: РТРС

Краљица Елизабета вечерас се ванредно обраћа нацији

Краљица Елизабета обратиће се вечерас нацији у вријеме док се Велика Британија бори с врло смртоносном епидемијом вируса корона.
Краљица Елизабета - Фото: Getty Images
Краљица ЕлизабетаФото: Getty Images

Влада је наредила изолацију у Британији, затворила кафиће, ресторане и скоро све трговине. Забранила је друштвена окупљања и наредила Британцима да остану код куће и излазе само кад им је то неопходно.

Британска краљица Елизабета у недјељу ће, у једном од њених изузетно ријетких обраћања нацији, позвати Британце да покажу исту одлучност као и њихови преци и суоче се с изазовом пандемије вируса корона типичном британском духовитом одлучношћу. 

У тек петом ванредном директном телевизијском обраћању у свих 68 година њене владавине, краљица Елизабета ће, такође, захвалити здравственим радницима који су на првој линији борбе против пандемије и признати да неке породице већ проживљавају патњу и бол.

Видео који је снимљен у дворцу Виндзор, гдје се 93-годишња краљица тренутно налази са својим супругом, принцом Филипом, емитоваће ће се вечерас у 19 часова.

- Надам се да ће у годинама које долазе, свако моћи бити поносан на то како је реаговао на овај изазов. А они који ће доћи послије нас, рећи ће да су Британци ове генерације били једнако јаки као и било које друге - рећи ће 93-годишња британска краљица, наводи се у дијеловима њеног говора које је унапријед објавила Бакингамска палата.