latinica  ћирилица
05/04/2020 |  16:16 | Аутор: СРНА

Издата сагласност за повратак држављана БиХ из Стокхолма

Министарство безбједности у Савјету министара дало је сагласност за повратак држављана БиХ који данас треба да стигну хуманитарним летом из Стокхолма у Сарајево.

 Сагласност је дата након обављених консултација у Савјету министара и правне анализе цијеле ситуације, о чему је обавијештена Гранична полиција БиХ.

На захтјев Министарства безбједности, надлежне институције Кантона Сарајево дале су писану гаранцију о спремности да прихвате ову групу држављана БиХ, који ће бити смјештени у карантин у студентском дому Бјелаве.

Исти захтјев је упућен и Федералном штабу Цивилне заштите, као и надлежним институцијама Републике Српске, који су доставили писану гаранцију да ће се свако из своје надлежности адекватно побринути за путнике из хуманитарног лета из Стокхолма.

Гранична полиције БиХ саопштила је да ће обављати провјере у складу са законом, након чега ће путници бити упућени санитарним инспекторима, који ће даље предузети мјере из своје надлежности.

Министарство иностраних послова у Савјету министара саопштило је да се данас летом из Сарајева у Стокхолм вратило 137 држављана Шведске, Норвешке и Данске.

Овај хуманитарни лет реализован је након вишедневне дипломатске активности овог министарства, у координацији са министром безбједности у Савјету министара и другим надлежним службама, те уз сагласност предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије.