latinica  ћирилица
05/04/2020 |  21:47 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Краљица Елизабета позвала британски народ да остане уједињен

Британска краљица Елизабета поручила је британском народу да ће превазићи епидемију вируса корона ако остану чврсти и уједињени.
Краљица Елизабета (фото:bbc.com) -
Краљица Елизабета (фото:bbc.com)

- И раније смо се суочавали са изазовима, али овај је посебан. Овај пут удружили смо се са свим нацијама широм свијета у заједничком подухвату, користећи велике предности науке. Ми ћемо успјети и то ће бити успјех свих нас - рекла је краљица у ријетком обраћању нацији.

Ово је пети пут да се британска краљица обраћа јавности у 68 година дугој владавини.

Она се обратила народу из своје куће у Виндзору гдје борави заједно са мужем принцом Филипом /98/.

Краљица је захвалила свима који су остали код куће помажући тако другима да се не суоче са инфекцијом и не осјете бол и тугу коју неке породице већ осјећају.

Она је похвалила медицинске раднике због њихове несебичности, али и оне који допремају храну и лијекове онима којима је потребно.

Краљица је рекла да је ова ситуација подсјећа на њено прво јавно обраћање нацији 1940. године када је заједно са покојном сестром Маргарет говорила у Виндзору дјеци евакуисаној из кућа да би избјегли нацистичко бомбардовање.

- Онима који ће доћи послије нас моћи ћемо да кажемо да су Британци ове генерације јаки, као и свака друга генерација - рекла је краљица Елизабета.