latinica  ћирилица
06/04/2020 |  16:47 | Аутор: СРНА

Русија: Приштина да одустане од антисрпских мјера

Руско Министарство спољних послова позвало је власти самопроглашеног Косова да укину дискриминишуће таксе на робу произведену у централној Србији.
Министарство иностраних послова Руске Федерације (Фото: Fotolia/scaliger) -
Министарство иностраних послова Руске Федерације (Фото: Fotolia/scaliger)

У саопштењу се наводи да Москва инсистира да косовске власти потпуно и без предуслова укину антисрпске мјере.

Према наводима Министарства, привремене власти у Приштини манипулишу питањем укидања дискриминишућих такса уведених у новембру 2018. године, које су изазвале "парилозовање" процеса проналажења рјешења за питање Косова.

Из Министарства истичу да је укидање заштитних тарифа од 1. априла, које је најавио вршилац дужности премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти, био још један демагошки гест.

У саопштењу се подсјећа да је Курти поставио доста предуслова за ово привремено рјешење и да власти у Приштини захтијевају од Београда да означи производе из централне Србије према стандардима самопроглашене републике.

- Другим ријечима, Приштина инсистира да Београд у својим документима користи име самопроглашене "републике Косово", што би значило имплицитно признање ове квазидржаве - објаснили су из руског Министарства.

У саопштењу се наглашава да све то значи да су власти самопроглашеног Косова, заправо, пооштриле своје захтјеве, умјесто да их ублаже као што су то захтијевали њихови западни заштитници, јавио је ТАСС.

Из руског Министарства напомињу да су чак и САД, које су безусловно подржале независност Косова, негативно реаговале на нове трикове Приштине усмјерене ка наставку дијалога са Београдом.

Министарство је навело и то да реакција ЕУ дјелује чудно, јер би блок требало да заузме реалан став у вези са ситуацијом, а не да помаже једној страни.

Привремене власти у Приштини увеле су таксе у вриједности од десет одсто на робу из централне Србије у новембру 2018. године, што је изазвало негодовање власти у Београду.

Само неколико дана касније, власти самопроглашеног Косова увеле су царине у вриједности од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, што је довело до замрзавања дијалога између Београда и Приштине.

Србија због оваквих мјера власти самопроглашеног Косова губи до милион евра дневно.