latinica  ћирилица
06/04/2020 |  18:14 | Аутор: СРНА

Ајдиновић: Издато 22.978 рјешења о изолацији

На граничним прелазима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ инспектори су издали укупно 22.978 рјешења о четрнаестодневној изолацији, саопштио је данас директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

Ајдиновић је напоменуо да је од недјеље, 15. марта, по доношењу одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, Федерална управа за инспекцијске послове распоредила инспекторе из свих 10 инспектората на 15 граничних прелазе, гдје у три смјене врше 24-часовну санитарну контролу путника при уласку у ФБиХ.

- Надзорима и мјерама је, према до сад доступним подацима, обухваћено и укупно 2.719 лица - држављана БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза у ФБиХ, те су подаци - спискови са именима, презименима и адресама лица благовремено достављени Инспекторату Републике Српске на даље поступање и спровођење мјера изолације. Исто вриједи и за 275 лица – држављана БиХ са пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату дистрикта - наведено је у саопштењу Федералне управе за инспекцијске послове.

Кантонални полицијски органи свакодневно врше контроле лица којима су од федералних санитарних инспектора издата рјешења о стављању под здравствени надзор/обавезној изолацији, те је у том смислу Федералној управи за инспекцијске послове до сад достављено укупно 375 збирних службених забиљешки о непоштивању изречених мјера, на име већег броја лица, против 64 лица биће покренути прекршајни поступци.

- Данас истичу мјере изолације за 965 рјешења која су издали федерални инспектори, а до јуче је за 13.929 лица истекла четрнаестодневна изолација - објаснио је Ајдиновић.

Везано за контролу формирања и кретања цијена у ФБиХ, Ајдиновић је рекао да је данас дежурни тим федералног тржишног инспектората на подручју Кантона Сарајево и Тузланског кантона извршио 10 инспекцијских и три контролна надзора, те поднио 11 прекршајних налога у износу од 16.000 КМ.

- На подручју Кантона Сарајево, од 15. марта и на подручју Тузланског кантона од 23. марта, извршено је 155 инспекцијских надзора, те 154 контролна надзора у апотекама и другим продајним објектима. Поднесена су укупно 152 прекршајна налога у износу од 245.350 КМ. Код 154 субјекта надзора нису утврђене неправилности у пословању, односно, утврђено је да пријаве грађана нису биле основане - навео је Ајдиновић.