latinica  ћирилица
06/04/2020 |  18:36 | Аутор: СРНА

Новалић: Обезбијеђено још 150.000 тестова

Премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је да ће након набавке 150.000 тестова бити повећан број тестирања на вирус корона.

- То је довољан број и, ако буде потребно, реаговаћемо и даље. Што се тиче расподјеле, тестове шаљемо кантоналним заводима за јавно здравство у складу с бројем становника, према попису из 2013. године - рекао је Новалић.

Он је навео да се наставља набавка опреме за здравственог сектор, а ријеч је респираторима и одијелима за здравствене раднике.

Новалић је захвалио свима који поштују мјере и препоруке надлежних и поручио да ће у случају погоршања ширења заразе, пензије у будућем периоду бити достављене на адресе корисника, преносе федерални медији.

Он је подсјетио и да је Влада ФБиХ данас изгласала закон о ублажавању негативних посљедица вируса короне, те да то представља ново свјетло у борби против пандемије на економском плану.

- Закон ће одговорити на питање како заштитити људе који су добили отказ за вријеме трајања глобалне пандемије вируса корона. Колико га брзо донесемо на парламентима, он ће послати поруку да послодавци немају потребе за опуштањем радника - рекао је Новалић, истакавши да кредите неће враћати они који остану без посла.

Он је навео да привредни субјекти који нису редовно плаћали своје обавезе до 29. фебруара неће имати право на субвенције предвиђене за санацију штете настале због панедемије вируса корона.

- Будући да се очекује повећан број пријава грађана на бирое за запошљавање, који су пројектирани тако да могу одговорити овој ситуацији, али, уколико буде потребно, Влада ФБиХ ће из Стабилизационог фонда обезбиједити средства за бирое како би сервисирали повећан број пријављених - рекао је Новалић.

Он је истакао да ће Влада ФБиХ измирити обавезе послодаваца за минималну плату за све у ФБиХ равноправно.