latinica  ћирилица
07/04/2020 |  10:27 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

Збрињавање Срба на основу уредбе Владе Србије

На Косову и Метохији почела је да се спроводи наредба Владе Србије којом се одређује да свако лице које буде позитивно на вирус корона мора бити смјештено у једној од установа, у зависности од пребивалишта, пише београдска Политика.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Према сазнањима овог листа, наредба се спроводи од јуче.

На основу владине уредбе, у Студентском дому у Косовској Митровици, гдје борави 13 особа позитивних на вирус корона, биће смјештени грађани из Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока, Вучитрна, Ораховца, Клине, Пећи, Истока и Србице.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за овај лист да ће бити запослено додатних 75 љекара и 200 медицинских сестара који живе на Косову и Метохији.

- Није од малог значаја ни то што епидемиолози из централне Србије на терену помажу да се наш здравствени систем на најбољи могући начин организује и припреми. Такође, настојаћемо док год то буде могуће да обољеле с најтежом клиничком сликом збрињавамо у болницама у централној Србији - рекао је Ђурић.

Он је истакао да је на Косово и Метохију испоручена велика количина личне заштитне опреме - 30.000 маски, 36.000 рукавица, 2.000 партикуларних маски, 10.000 капа, 20.000 каљача, 90 комбинезона, 10.000 једнократних мантила, 40 заштитних наочара и 200 визира.

Ђурић наводи да се лијекови за Србе на Косову и Метохији, на основу прикупљених рецепата, допремају из Рашке, Врања и других градова у централној Србији.

- Занимљиво је да у срединама гдје махом живе Срби све више долази Албанаца како би их лијечили српски љекари. Ти редови локалних Албанаца су већи него редови који се стварају испред продавница на Космету - навео је Ђурић.