latinica  ћирилица
07/04/2020 |  11:23 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Абе прогласио ванредно стање у Јапану

Јапански премијер Шинзо Абе прогласио је данас ванредно стање поводом епидемије вируса корона и представио стимулациони пакет за ублажавање економских посљедица.
Токио (Фото: Thinkstock) -
Токио (Фото: Thinkstock)

Абе је објавио ванредно стање у главном граду Токију и још шест префектура - чиме је обухваћено око 44 одсто јапанске популације - у периоду од мјесец дана.

- Одлучили смо да прогласимо ванредно стање јер смо закључили да ће брзо ширење вируса корона по земљи имати огроман утицај на животе и економију - рекао је Абе у парламенту.

Његов кабинет довршиће рад на стимулационом пакету вриједном 108 трилиона јена /990 милијарди долара/, што је једнако петини домаћег производа треће по величини свјетске економије.

То је за 11 одсто више од стимулационог пакета који су усвојиле САД и за пет процената више од вриједности економских мјера у Њемачкој.

Абе је рекао да ће фискални трошкови достићи удио од седам одсто економије, што је преко два пута више него што је Јапан потрошио послије глобалне финансијске кризе 2008. године.

Број заражених у Токију током претходне седмице удвостручио се на више од 1.200, а данас је регистровано 80 нових случајева. Широм земље заражено је преко 4.000 људи, а умрле су 93 особе.

Абе је рекао да током ванредног стања неће бити уведена блокада јавног живота, какву су прогласиле неке земље.