latinica  ћирилица
07/04/2020 |  11:29 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Кошарац: Међународна арбитража, ако Трговска гора буде одлагалиште

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да ће БиХ покренути међународни арбитражни спор ако Хрватска буде инсистирала да одлагалиште за радиактивни и нуклеарни отпад буде на локалитету Трговска гора, те изразио наду да ће ово питање ипак бити ријешено дипломатским путем.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

У телефонском разговору са министром за заштиту животне средине и енергетике Хрватске Томиславом Ћорићем, Кошарац је рекао да је упознат о недавној одлуци ресорног министарства Хрватске да уступи локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне електране "Кршко" ради израде студије утицаја на животну средину.

Кошарац је нагласио да је став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ да је намјера Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у непосредној близини границе потпуно неприхватљива, те изразио незадовољство чињеницом да Хрватска не одустаје од бившег војног складишта Черкезовац као преферентне локације за спорно одлагалиште, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је информисао Ћорића о процјенама да ће изградња одлагалишта на Трговској гори угрозити 250.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне, те да ће негативно утицати на животну средину, али и да је ријеч о озбиљном безбједносном проблему, будући да се ради о врло трусном подручју.

Кошарац је поручио да ће инсистирати на формирању правно-експертског тима у БиХ који ће се бавити овим отвореним питањем са сусједном земљом, као и на привржености Конвенцији о процјени околинских утицаја у прекограничном контексту /ЕСПОО/, којом се Хрватска обавезује да ће сарађивати са БиХ, као заинтересованом страном.

Ћорић је подсјетио да Хрватска и Словенија до данас нису постигле сагласност о заједничком рјешавању збрињавања радиоактивног отпада на локацији Врбина у Словенији, те да уколико не постигну договор, обје земље ће бити принуђене да складиште своје количине радиоактивног отпада.

Током телефонског разговора, указано је на потребу да, у складу са ЕСПОО конвенцијом, стручна јавност из БиХ буде укључена у све процесе, како би могла да изнесе своје аргументе, уколико војно складиште Черкезовац буде одређено као дефинитивна локација за складиштење радиоактивног отпада.

Након разговора са Ћорићем, Кошарац је заказао за данас хитну видео-конференцију са ентитетским министрима надлежним за заштиту животне средине Сребренком Голић и Едитом Ђапо, те члановима парламентарне групе "Зелени клуб" Сашом Магазиновићем и Јасмином Емрићем и начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.