latinica  ћирилица
07/04/2020 |  15:44 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Додик похвалио иницијативу Градске управе Требиња (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обишао је данас у Требињу градско пољопривредно имање површине 27 хектара.
Додик на градском  пољопривредном имању - Фото: РТРС
Додик на градском пољопривредном имањуФото: РТРС

У току је садња кромпира, лука и грашка, а Градска управа Требиње ће додијелити земљиште и произвођачима који немају довољно земље за обраду.

Додик на градском пољопривредном имању (Фото: РТРС)

Додик је нагласио да је важно да што више људи искористи своја имања и засију одређене површине.

- Треба разумјети да ће набавка свјежег воћа и поврћа бити отежана у садашњим условима и сасвим је природно размишљати да произведете што више - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сигурно је да ће ова површина дати плодове које ће локална заједница подијелити социјално угроженим људима, да би помогла, а, и, наравно, да се ти производи појаве на тржишту.

 - Како већ сада стручњаци говоре, ове године ћемо имати посијано 30 до 35 одсто више него прошле године - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске исплатила све подстицаје за прошлу годину и 18 милиона КМ за ову.

Додик на градском пољопривредном имању (Фото: РТРС)

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина рекао је да је овај фонд закупио парцелу површине 270 дунума и засадио кромпир.

- Први пут на овом подручју разорана је оволика површина и према препоруци Владе Републике Српске и града Требиња, одлучили смо да све слободне површине ставимо на располагање за прољећну сјетву - навео је Дутина.

Он је додао да ће овај фонд обратити око 350 дунума земље на којој ће, осим кромпира, бити засађени и лук, грашак, жито.

Дутина је рекао да ће дио свега овога бити подијељен људима, а дио пласиран на тржиште.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да је посредством Аграрног фонда Требињцима подијељен велики број сјеменских пакета, а све да би било обрађивано што више земље и да људи иду на село.

- То се показало као добро, а имали смо и подршку Владе, тренутно је отворен позив за подјелу обрадивих парцела за кориштење - рекао је Ћурић.