latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:02 | Аутор: СРНА

Свако ко улази у БиХ мора 14 дана у карантин

Република Српска и Федерација БиХ усагласиле су план дјеловања и свако ко улази у БиХ ће морати 14 дана у карантин, рекао је министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.
Карантин, Градишка (фото: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency) -
Карантин, Градишка (фото: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency)

Радончић је на конференцији за новинаре рекао да је то ријешено закључцима на јучерашњој сједници Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је Република Српска радила на један начин, а ФБиХ на други, а сада ће све бити доведено на исту раван и сви који дођу у БиХ морају 14 дана или у шатор или у најближи општински карантин који буде отворен.

Када је ријеч о организовању летова у смислу репатријације, Радончић је навео да у Савјету министара имају једну врсту правне недоумице, јер министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и министри из реда хрватског народа сматрају да се надлежност не односи на ту врсту летова и да сваки лет који значи потенцијалну опасност мора да одобри Савјет министара, а не министар безбједности.

Према његовим ријечима, постоје два модуса - да Савјет министара на својој одлуци допуни једну реченицу да хумани летови подразумијевају репатријацију грађана БиХ, а други је да се организује телефонска сједница за сваки лет.

- Сада је ситуација таква да морамо водити рачуна о легалности поступка - рекао је Радончић.