latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:32 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Додик: Драшковић је дужан Српској, а не Српска њему, све што је рекао је лаж

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да Република Српска ништа није дужна Родољубу Драшковићу, него да је Драшковић дужан Српској.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Господин Драшковић је битно дужан држави и све што је изнио у јавност у вези са власти у Српској није истина и гола је лаж - нагласио је Додик одговарајући на питање новинара да прокоментарише Драшковићеве наводе које је изнио у појединим федералним медијима да је "Српска пред банкротом и да је буџетски новац потрошен".

Додик је рекао данас у Требињу, гдје је присуствовао сједници Градског кризног штаба, да је све то што је Драшковић изнио веома некоректно јер не одговара стварности.

 - Ако је ико чинио да Драшковић овдје одржи свој бизнис, то смо ми са нивоа Републике Српске и град Требиње, али је непримјерено да износи у јавност неистине - констатовао је Додик.

Он је додао да је јавност у Требињу захвална Драшковићу за оно што је учинио у том граду али је непримјерено да износи лажи у јавност.

 - Радити то на један такав нетачан, лажан начин у условима какви јесу заиста је непримјерено за било ког озбиљног бизнисмена, а вјерујемо да он то јесте. У сваком случају, овдје је све транспарентно - власти Републике Српске имају довољно новца да могу да обезбиједе све своје обавезе, плате, пензије и да исплаћујемо и додатне доприносе за раднике који су остали без посла. На који начин то може да буде дио онога што је Драшковић рекао? Све је слагао - поручио је Додик.

На сајту Пореске управе наводи се да "Свислајон - Индустрија алата" Требиње на дан 01. јануара 2020. године званично дугује 14.871.108,38 КМ.

Раније је АТВ објавила да ова фирма, чији је власник Родољуб Драшковић, дугује Пореској управи Републике Српске, на дан 29. фебруар 2020. године, по основу неплаћених пореза више од 15 милиона марака.

Према информацијама АТВ-а, Родољуб Драшковић није платио пријављене, а доспјеле пореске обавезе у износу од 9.136.663,27 КМ, као ни доспјели репрограм пореских обавеза у износу од 5.734.445,11 КМ.

Цјелокупан дуг настао је у току 2008, 2009, 2010. и 2011. године.

Драшковићева фирма је ову информацију демантовала, те најавила кривичне пријаве против медија који су то објавили.

У фирми тврде да су информације о дугу нетачне, те да по основу неплаћених пореза дугују буџету Републике Српске око 800.000 КМ.