latinica  ћирилица
07/04/2020 |  17:21 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: БН ТВ обмањује јавност нетачним информацијама

Министарство финансија најодлучније одбацује неистините тврдње које су изнесене на порталу БН телевизије у тексту под насловом "Из Владе Републике Српске излазе нетачне информације – Хоће ли неко одговарати?!" и траже од те телевизијске куће да под хитно повуче исту и на истом мјесту објави деманти, у супротном ће Влада Српске бити присиљена да права тражи правним путем.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Деманти преносимо у цијелости: 

Министарство финансија Републике Српске у јучерашњем саопштењу о резултатима аукције обвезница није изнијело неистине, јер је Република Српска на тржишту хартија од вриједности продала свих 35.000 обвезница по дисконтној каматној стопи, а не купонској, чиме је Република Српска у веома тешким временима по здравље становништва и привреду реализовала 33.393.500 КМ.

Вриједност потражње је далеко премашила понуду за чак 60 одсто, о чему смо информисали јавност.

Тржиште државних хартија од вриједности је важан дио општег финансијског тржишта. Вишак новца којим банке/инвеститори располажу показатељ је ликвидности односно позитивног стања финансијског система што и омогућава финансирање потреба државе кроз пласман хартија од вриједности. У складу са законим понуде и потражње се, на тим тржиштима, формира ефективна каматна стопа.

Стопа приноса државних хартија од вриједности зависи од врсте хартија и рејтинга земље која их емитује, али првенствено од опште ситуације на финансијским тржиштима.

Република Српске је до сада продавала краткорочне хартије од вриједности са каматном стопом нула, а дугорочне са премијом, што је медијима жељним сензационализма промакло или нису жељели да објављују такве информације у којима је Република Српска имала знатно повољнији однос као понудилац хартије од вриједности, јер је добила више него што је нудила.

Издавање односно емисија државних хартија од вриједности има предности у односу на остале начине задуживања јер је транспарентније, даје могућност да држава провјери оправданост задуживања у јавности као и да становништво оствари приносе посуђивањем средстава држави.

У ситуацији које је у свијету изазвала пандемија корона вируса, али и генерално говорећи, државе се готово увијек задужују на финансијским тржиштима, а не код комерцијалних банака.

Република Српска као и све земље окружења и свијета новим задужењем настоји да обезбједи довољно ликвидних средстава којим би се потпомогао и убрзао опоравак становништва и привреде од штетних посљедица вируса корона.

Сваком ко има елементарно знање о функционисању тржишта јасно је да се злонамјерним и неистинитим текстом који сте објавили наноси немјерљива штета Републици Српској у условима пандемије корона вируса, чиме сте нарушили углед Министарства финансија, Владе Републике Српске, али и своје матичне куће, питање је само ко ће за то сносити одговорност.