latinica  ћирилица
07/04/2020 |  18:27 | Аутор: СРНА

ХДЗ БиХ: Федерална Влада да донесе закон о санирању здравствених институција

Предсједништво ХДЗ-а БиХ позвало је Владу Федерације БиХ /ФБиХ/ да хитно донесе закон о санирању здравствених институција, те да изврши правичну расподјелу средстава нижим нивоима власти у складу са утврђеним ентитетским буџетом за ову годину.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

ХДЗ БиХ тражи да се ови трансфери жупанијама /кантонима/ и општинама/градовима одвоје од трансфера намијењених за помоћ здравственом сектору у борби против епидемије вируса корона.

На данашњој онлајн сједници ужег Предсједништва странке, коју је предводио лидер странке Драган Човић, ХДЗ БиХ позвао је на потпуно поштивање уставних надлежности ентитета, жупанија и нижих нивоа власти као одговор свим задацима у складу са надлежностима прописаним законима и Уставом, саопштено је из ове странке.

Из ХДЗ-а БиХ позивали су све држављане БиХ на поштивање и придржавање прописаних одлука кризних штабова, а посебно на придржавање мјера друштвеног дистанцирања и останка у властитим домовима.

У саопштењу се додаје да ХДЗ БиХ позива на дјеловање свих институција извршне и законодавне власти на различитим нивоима у складу са њиховим уставним и законским надлежностима.

ХДЗ БиХ осуђује непримјерено јавно дјеловање засновано на злоупотреби политичког простора за искључиво једностраначки утицај, те позива на функционисање законодавне власти на нивоу ФБиХ за пружање системског и ефикасног одговора на кризу вируса корона.