latinica  ћирилица
07/04/2020 |  20:52 ⇒ 08/04/2020 | 07:58 | Аутор: novosti.rs

Вучић не искључује могућност стављања Београда у карантин

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће се донијети одлука о увођењу карантина од 24 сата, гостујући у емисији "Упитник".
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Ја не мислим да смо далеко или близу полицијском часу од 24 сата. Ми ћемо одлуку да донесемо, а каква ће она бити видјећемо. Ја први извјештај добијам у 11 увече и јако сам узнемирен када видим колико људи умре, али и колико људе се зарази. Живот има приоритет. Ја немам никакав проблем са тим шта ће ко да каже, за мене је најважније – рекао је Вучић.

- Не можете да кривите те људе, они су жељели да се врате у своју отаџбину. Али неки од њих су знали да су заражени, а неки нису. Све је донесено из Милана и Лугана. Тај потез. Све што смо добили у Београду углавном су контакти, они први почетни, највише Италија - додаје предсједник.

Вучић се осврнуо на највећа жаришта вируса корона у земљи

- Београд има 22.9 одсто становништва Србије, а процента заражених и оних који додатно леже овдје а нису из Београда је 50 посто. Видите какав је то притисак на Београд. Све што стигне било одакле долази овдје. Овдје је највеће оптерећење. У Београду, кад свакога дана добијете по 130 нових људи, опоравак вам траје двије недјеље. Кад уђете у болницу не излазите брзо, зато је Сајам најбоља болница - каже предсједник Србије.

На питање да ли ће Београд бити изолован, рекао је да не искључује ту могућност и да се и о томе говори сваког дана. У сваком случају ћемо одлуку донијети брзо и ефикасно" рекао је Вучић.

Додао је да то не мора да буде најављено 48 сати раније и да не мисли да је то неки проблем. Напомиње да су прављене анализе али да одлука још није донета.

Поручује да је данас највећи проблем попуњеност болница и да у Београду више нема мјеста.

Како додаје, Инфективна клиника је под највећим ударом, зајендо са пулмологијом која служи као подршку. Ту је и болница Дргаиша Мишовић, а председник је оценио да се људи херојски боре против короне.

Каже да има слободних респиратора, али да је болница готово пуна, и то зато што људи нису хтјели да се јаве с благим симптомима.