latinica  ћирилица
08/04/2020 |  16:11 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Човић: Нико никога не може преварити

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас у Широком Бријегу да је комуникација коју имају званичници у БиХ боља него прије мјесец дана.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Неке ствари које никада не бисмо договорили, у посљедњих мјесец смо договорили. И постоје још ти покушаји. Сјетите се оне Централне изборне комисије /ЦИК/ када једна странка договори да нешто спроводи. И сад ти људи сједе у ЦИК-у тобоже у име народа, а изван законског оквира и парламента који је усвојио тај закон су именовани тамо. Нешто слично се покушало у недјељу на телефонској сједници када је искључен цијели један народ или једна политика у доношењу одлука - навео је Човић.

Он је нагласио да се о тим питањима мора договарати.

- Договарамо се. Иде тешко, али је повјерење на вишем нивоу него што је било. Зато сам рекао - није свако зло за зло, можда из ове кризе проистекне једно веће повјерење и упућеност једних на друге. Овдје нико никога не може преварити, само заједно можемо потонути - истакао је Човић.

Он је рекао да парламент БиХ мора функционисати у потпуности и да законодавна власт не смије бити суспендована.

- Буџет БиХ смо договорили да иде до краја маја, а његов велики дио је спољни дуг. Не буде ли њега тај новац ћемо распоредити на другачији начин. Могуће је да ће се још два пута морати правити ребаланс, а један од њих се односи на спољни дуг. Зато је наш захтјев да парламент функционише у потпуности и да нема било какве могућности да се суспендује законодавна власт. То не значи да се не могу брзо доносити одлуке и то у року од 24 часа", рекао је Човић новинарима.

Он је навео да функционисати морају и кантонална и општинска вијећа јер данас је најважнија транспарентност.

- Овдје ће бити милијарде марака и ако се наставимо играти механизмима како се почело у посљедњих мјесец дана биће злоупотреба. Свака КМ која дође мора бити до краја провјерљива, транспарентно извршена у фази приједлога и реализације - каже Човић.

Када је ријеч о одржавању локалних избора, Човић је навео да ће њихово одржавање зависити од дужине кризе.

- Ако она потраје још пар мјесеци, неће бити смисла организовати изборе. Али хајдемо сачекати. Та одлука мора бити донесена консензусом на нивоу БиХ, јер то значи промијенити устав - нагласио је Човић.

Он је истакао да је сада основни циљ створити што боље услове привредницима и осталим радницима да буду успјешнији.

- Разговарамо са начелницима, предсједником Владе о мјерама економске природе. Биће потребно 15 дана садржајније комуникације са привредница, занатлијама, великим предузећима да би био створен амбијент да знамо какве су све дубиозе, да би средства која мислимо повући са нивоа ФБиХ била равномјерно распоређена - рекао је Човић.