latinica  ћирилица
08/04/2020 |  17:37 | Аутор: СРНА

Дачић: Наредних дана из Америке се очекује 6.000 тестова

Америка ће наредних дана доставити Србији 6.000 комплета за тестирање на вирус корона, рекао је амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри у телефонском разговору са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Главна тема разговора била је пандемија вируса корона и мјере које Србија и САД предузимају у борби против ове опаке болести, с циљем заштите становништва, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је пренио захвалност Србије за најављену помоћ САД, посебно имајући у виду да су САД тренутно једна од најпогођенијих држава вирусом корона у свијету.

Он је упутио саучешће амбасадору Годфрију поводом великог броја жртава које је вирус корона однио у САД, укључујући и амбасадоровог оца.

Дачић је подсјетио да је Влада Србије данас послала у САД авион "Ер Србије", којим ће бити враћени српски студенти и ђаци које је пандемија затекла у САД, а да се у том авиону налази 170 америчких држављана који ће бити враћени у САД.

Годфри је захвалио за помоћ Србије у евакуацији америчких држављана, подсјетивши да је Србија хуманитарним летом 26. марта већ превезла 64 америчка држављана у САД и да је амерички државни секретар Мајк Помпео тим поводом упутио писмо предсједнику Србије Александру Вучићу у којем је захвалио на овом гесту.

Саговорници су размијенили мишљења о најзначајнијим темама у оквиру билатералне и мултилатералне сарадње, као и начинима њеног унапређења.